Κόσμος Τρίτη 26/01/2021, 13:06
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Το πάρτι του Ντουμπάι μόλις τέλειωσε

Σε επίπεδα ρεκόρ τα ημερήσια κρούσματα

Το πάρτι του Ντουμπάι μόλις τέλειωσε

Το Ντουμπάι, κατά τη διάρκεια των εορτών, ήταν ο πλέον «hot» προορισμός, αποτελώντας το συνώνυμο μιας προ-κορωνοϊού εποχής, όπου τα πάρτι και το ξεφάντωμα επιτρέπονταν κανονικά και με τον… νόμο.

Μάλιστα, δεν ήταν και λίγοι οι Έλληνες επώνυμοι και πλούσιοι, οι οποίοι επέλεξαν να ξεφύγουν της ελληνικής πραγματικότητας και να μεταβούν για ολιγοήμερες χριστουγεννιάτικες διακοπές στην «όαση» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όμως, το πάρτι φαίνεται ότι τελειώνει. Τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα της Μέσης Ανατολής έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 3.500, με την επιλογή ενός lockdown να μοιαζει ολοένα και πιο αναπόφευκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αυστηρό lockdown του Μαρτίου – Απριλίου, όταν τα σύνορα της χώρας είχαν κλείσει και οι εργαζόμενοι απασχολούνταν από το σπίτι, τα ημερήσια κρούσματα ήταν λιγότερα από το 1/3 των σημερινών.

Ωστόσο , τα ξέφρενα πάρτι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία μετέτρεψαν το Εμιράτο σε μια «όαση» της προ-Covid εποχής, έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στην «σκληρή» υγειονομική πραγματικότητα.

Νέα μέτρα πριν το lockdown

Στις 21 Ιανουαρίου του 2021, οι αρμόδιες αρχές ανέστειλαν όλα τα μη επείγοντα χειρουργία στα νοσοκομεία του Ντουμπάι, ενώ έδωσαν εντολή για αναβολή όλων των «εκδηλώσεων διασκέδασης» σε εστιατόρια και μπαρς.

Την ίδια ώρα, τέθηκε ανώτατο όριο συναθροίσεων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιωτικά πάρτι (10 άτομα), ενώ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλήθηκαν να μεγαλώσουν τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια.

Αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και σ’ άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο και τα γυμναστήρια, όπου οι αποστάσεις ανάμεσα σε πελάτες και σε υπαλλήλους αυξήθηκαν έως και τα τρία μέτρα.

Επιπλέον, το Ντουμπάι αποφάσισε να απομακρύνει τον επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών του Εμιράτου, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα μια σαφή εξήγηση για την κίνηση αυτή. Πάντως, ορισμένοι κάτοικοι της πόλης ήδη κάνουν λόγο για νοσοκομεία, τα οποία ξεμένουν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το Σαββατόκυριακο, παράλληλα, ο υπουργός Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημοσίευσε στο Instagram μια προκήρυξη για έκτακτες προσλήψεις νοσοκόμων στο Ντουμπάι, όπως και σ’ άλλα δύο εμιράτα της χώρας.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, η Δανία, την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε την πενθήμερη αναστολή όλων των πτήσεων προς και από τα Αραβικά Εμιράτα, υπό τον φόβο πλαστών τεστ Covid.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των Εμιράτων απέρριψε τους υπαινιγμούς της Κοπεγχάγης, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα πιστοποιημένα κέντρα ελέγχου της χώρας λειτουργούν στη βάση των διεθνών κανόνων και ελέγχονται τακτικά.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τόσο το Ισραήλ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ανακοινώσει την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας για όλους τους ταξιδιώτες από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, μετά την αφαίρεσή της από τη λίστα των ασφαλών προορισμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News