Κόσμος Τρίτη 26/01/2021, 08:42
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ – Μπάιντεν: Συνεργασία για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων

Τι είπαν οι δύο ηγέτες στην πρώτη τους συνομιλία μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Μέρκελ – Μπάιντεν: Συνεργασία για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων

Σε «στενότερη συνεργασία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και άλλων διεθνών προκλήσεων συμφώνησαν η Γερμανίδα καγελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την ορκωμοσία του τελευταίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Τζο Μπάιντεν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο «να αναλάβει τις ευθύνες του για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς προκλήσεις σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και τους διατλαντικούς εταίρους του».

Κατά τον ίδιο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται περισσότερες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και «σε αυτό το πλαίσιο, ο καγκελάριος χαιρέτισε την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Συνομίλησαν ακόμη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως για το Αφγανιστάν και το Ιράν, ενώ η Μέρκελ χαιρέτισε την απόφαση του Μπάιντεν για επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την επιλογή της Τζάνετ Γέλεν για τη θέση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. «Συγχαρητήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες που έκαναν αυτήν την εξαιρετική επιλογή» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την πρώην επικεφαλής της Federal Reserve. Δήλωσε ακόμη ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τις ίδιες αξίες. «Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα για τους πολίτες μας» ανέφερε.

Οι διατλαντικές σχέσεις ψυχράνθηκαν στη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα είχε εκτοξεύσει βολές κατά της Γερμανίας για τις εξαγωγές της και για την χαμηλή – σύμφωνα με τον ίδιο – συμμετοχή του Βερολίνου στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News