Κόσμος Σάββατο 23/01/2021, 13:52
ΚΟΣΜΟΣ

«Θαυματουργό» φάρμακο μπορεί να μειώσει τους θανάτους από κορωνοϊό;

«Θαυματουργό» φάρμακο μπορεί να μειώσει τους θανάτους από κορωνοϊό;

Κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας σχεδιάζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για ένα φθηνό φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθούν δραματικά οι θάνατοι από κορωνοϊό παγκοσμίως, σύμφωνα με τους Times. 

Στόχος είναι να βρεθούν θεραπείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι, λίγο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ώστε να προλάβουν την ασθένεια νωρίς, πριν να γίνει σοβαρή. 

Ανάμεσα σε αυτά τα φάρμακα είναι και το ivermectin, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε ζώα και ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από παράσιτα. Οι υποστηρικτές του μιλούν για θαυματουργό φάρμακο, αλλά άλλοι απαντούν ότι δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. 

Παρότι το φάρμακο έχει πιθανές αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, υπάρχει κενό στα δεδομένα, αφού δεν έχει γίνει μία πραγματικά μεγάλη δοκιμή, είπε στους Times ο Κρις Μπάτλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μίλησε πρόσφατα για ενθαρρυντικά αποτελέσματα του φαρμάκου, το οποίο έχει εγκριθεί στη Βρετανία ως τοπική θεραπεία για μολύνσεις και φλεγμονές του δέρματος. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News