Κόσμος Σάββατο 23/01/2021, 08:22
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Μπ. Τζόνσον: Το νέο στέλεχος του ιού μάλλον είναι πιο θανατηφόρο

Μπ. Τζόνσον: Το νέο στέλεχος του ιού μάλλον είναι πιο θανατηφόρο

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, είναι πιο θανατηφόρο από το αρχικό, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

«Μας ενημέρωσαν σήμερα ότι εκτός του ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος -το στέλεχος που ανακαλύφθηκε πρώτα στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία- ίσως να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας», ανέφερε ο Τζόνσον. 

Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και AstraZeneca, τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραμένουν αποτελεσματικά τόσο έναντι του αρχικού ιού όσο και της μετάλλαξης. 

Η μετάλλαξη που είναι γνωστή ως B.1.1.7, εντοπίστηκε το Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 44 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανίας, Πάτρικ Βάλανς, είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όσοι κολλήσουν το νέο στέλεχος αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους σε σχέση με το παλιό. «Εάν πάρετε έναν άνδρα, 60αρη, ο μέσος κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 άτομα που μολύνονται, περίπου 10 αναμένεται να πεθάνουν από τον ιό. Με το νέο στέλεχος, για κάθε 1.000 άτομα, περίπου 13 ή 14 άτομα ενδεχομένως να αναμένεται να πεθάνουν», είπε. 

Τόνισε πάντως ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμα ισχυρά, ενώ σημείωσε ότι ανησυχία προκαλούν και οι μεταλλάξεις που βρέθηκαν στη Βραζιλία και τη Ν. Αφρική. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News