Κόσμος Παρασκευή 22/01/2021, 07:05
ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Ε.Ε. για τα ταξίδια- Αστερίσκοι για το πιστοποιητικό

Μήνυμα Ε.Ε. για τα ταξίδια- Αστερίσκοι για το πιστοποιητικό

Η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος ανά την Ε.Ε. είναι η κορυφαία προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες, όπως ξεκαθάρισε τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής δεν ελήφθησαν αποφάσεις για “φρένο” στα διασυνοριακά ταξίδια, ωστόσο και οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι παρότρυναν να περιοριστούν τα ταξίδια στα απολύτως αναγκαία. Παράλληλα εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη χρήση που θα μπορούσε να έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού πέραν των ιατρικών λόγων. 

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σημείωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και « για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός».

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News