Κόσμος Πέμπτη 21/01/2021, 09:10
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος θα είναι ο πρώτος ηγέτης με τον οποίο θα μιλήσει ο Μπάιντεν

Ποιος θα είναι ο πρώτος ηγέτης με τον οποίο θα μιλήσει ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται πλέον στον Λευκό Οίκο και ολόκληρος ο πλανήτης τον παρακολουθεί να «ξηλώνει» την κληρονομιά του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμμαχοι και αντίπαλοι στην γεωπολιτική σκακιέρα περιμένουν την πρώτη επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Με ποιον έχει ωστόσο ο ίδιος αποφασίσει να μιλήσει πρώτα; 

Οι πρώτες συνομιλίες θα γίνουν με τους στενούς συμμάχους όπως ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Αποκάλυψε ειδικότερα ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία θα είναι με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό- ο οποίος ως γνωστόν δεν είχε τις θερμότερες σχέσεις με τον Τραμπ. 

«Το πρώτο του τηλεφώνημα με ξένο ηγέτη θα λάβει την χώρα την Παρασκευή και θα είναι με τον Τζάστιν Τριντό» είπε στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά την ορκωμοσία του 46ου προέδρου. «Περιμένω ότι θα συζητήσουν την σημαντική σχέση με τον Καναδά, όπως και την απόφαση για τον αγωγό Keystone, που ανακοινώθηκε σήμερα». Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν, που επιδιώκει στροφή στην πράσινη οικονομία, ανακάλεσε την προεδρική άδεια, που είχε χορηγήσει η κυβέρνηση Τραμπ στον διασυνοριακό αγωγό. 

«Όλες οι πρώτες τηλεφωνικές επικοινωνίες θα είναι με εταίρους και συμμάχους» συνέχισε. «Αισθάνεται ότι είναι σημαντικό να ανοικοδομήσει τις σχέσεις αυτές για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο κόσμος». Ερωτηθείς εάν μιλήσει και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και εάν θα συζητήσουν τα πιθανά αντίποινα για την κυβερνο-επίθεση SolarWinds, ανέφερε: «Δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια…Όσο για την επίθεση SolarWinds διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε χρόνο και με τον τρόπο της επιλογής μας». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News