Κόσμος Τετάρτη 20/01/2021, 18:21
ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Πρώτη γυναίκα και πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος

Τζο Μπάιντεν: Ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ως του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, σε μία εκδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε από την απουσία πολιτών και την τήρηση δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Ο 78χρονος Δημοκρατικός ορκίστηκε λίγο πριν τις 7.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό.

Τζο Μπάιντεν: Ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ-1

«Σήμερα δεν γιορτάζουμε τον θρίαμβο ενός υποψηφίου, αλλά ενός αγώνα, αυτού της δημοκρατίας. Η βούληση των πολιτών ακούστηκε. Μάθαμε εκ νέου το πόσο πολύτιμη είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι εύθραυστη. Και αυτή τη στιγμή, φίλοι μου, η δημοκρατία επικράτησε» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Κάνοντας έκκληση για ενότητα και ειρήνη, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης της ρητορικής περί «λευκής ανωτερότητας», ενώ σημείωσε και τους κινδύνους που απορρέουν από την εγχώρια τρομοκρατία.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κορωνοϊό, προειδοποιώντας για έναν «επικίνδυνο χειμώνα». Δεσμεύτηκε πάντως, ταχύτητα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και στήριξη σε όσους πλήττονται οικονομικά.

Λίγο νωρίτερα, τον δικό της όρκο έδωσε και η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, η οποία εμφανίστηκε περιχαρής για την ανάληψη των καθηκόντων της. 

Τζο Μπάιντεν: Ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ-2

Τζο Μπάιντεν: Ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ-3

Στην τελετή ορκωμοσίας βρέθηκαν περίπου 25.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, ενώ οι αρχές ασφαλείας απαγόρευσαν την παρουσία πολιτών, υπό τον φόβο επανάληψης όσων πρωτοφανών επεισοδίων έλαβαν χώρα ανήμερα των Θεοφανείων.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η Καμάλα Χάρις κατέστη η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος της χώρας. Το «παρών» στην ορκωμοσία έδωσαν τρεις πρώην πρόεδροι- ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Μπους.

Φωτ. ΑΡ

Φωτ. ΑΡ

Φωτ. ΑΡ

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επίσης παραβρέθηκε στην τελετή, από την οποία όμως, απουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για την πρώτη απουσία απερχόμενου προέδρου από το μακρινό 1869.

Κατά την πρώτη ημέρα των καθηκόντων του, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει 15 προεδρικά διατάγματα, ανάμεσα στα οποία:

  • Η ακύρωση της απόφασης αποχώρησης από τη Συμφωνία των Παρισιών
  • Η ακύρωση της προεδρικής άδειας για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL Pipeline, στην οποία αντιτίθενται περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες ιθαγενών
  • Η ανάκληση των πολιτικών του Τραμπ για τη μετανάστευση και την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση φυσικών αποστάσεων για όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στα ομοσπονδιακά κτήρια
  • Ο τερματισμός των περιορισμών στις αφίξεις πολιτών από μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News