Κόσμος Τετάρτη 20/01/2021, 11:46
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ακόμη 4 εβδομάδες lockdown

Γερμανία: Ακόμη 4 εβδομάδες lockdown

Ύστερα από μία μαραθώνια και δη επεισοδιακή συνεδρίαση τα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γερμανία αποφάσισαν ότι η χώρα θα παραμείνει σε «καραντίνα» έως και τις 14 Φεβουαρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει σχολεία και παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστά, όπως επίσης η εστίαση, τα ξενοδοχεία, αλλά και μεγάλος μέρος του λιανεμπορίου. Όσα λίγα καταστήματα λειτουργούν τηρούν αυστηρότατους κανόνες. Στις επιχειρήσεις οι εργοδότες καλούνται να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την τηλεργασία. Εφικτή είναι η παρουσία ενός εργαζομένου ανά 10 τ.μ., ενώ οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους υπαλλήλους τους μάσκες, αλλά και τακτικά τεστ για Covid-19. 

«Είναι δύσκολο αυτό που περιμένουμε για μια ακόμη φορά από τους πολίτες. Αλλά προτεραιότητα έχει για μας η αρχή της προφύλαξης. Αυτό έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας και αυτό κάναμε» δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε ανησυχία για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, οι οποίες και τον καθιστούν πολύ πιο μεταδοτικό. Γερμανικά μέσα εν τω μεταξύ μεταδίδουν ότι η καγκελάριος εκνευρίστηκε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, καθώς η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας πιο συντηρητικής και «εκ του ασφαλούς» προσέγγισης, κυρίως σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σχολείων και συνάντησε σθεναρή αντίσταση από πολλούς πρωθυπουργούς κρατιδίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, εμφανίστηκε απογοητευμένη από τη μέχρι τώρα απόδοση των μέτρων, λέγοντας σχετικά: «Ήλπιζα ότι θα πηγαίναμε καλύτερα, πρέπει να μπορούμε να δείξουμε έστω μία επιτυχία!». Αναφερόμενη μάλιστα στο ενδεχόμενο η χώρα να φθάσει με αυστηρότατους περιορισμούς έως το Πάσχα (4 Απριλίου), είπε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να φτάσουμε στο Πάσχα και να λέμε ακόμη στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα κομμωτήρια».

Τι γίνεται με τους ναούς

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle στο κείμενο 10 σελίδων των πορισμάτων της διάσκεψης αναφέρεται ότι οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρείται η κοινωνική απόσταση, θα γίνεται χρήση μάσκας και θα ανακοινώνονται στην αρμόδια δημοτική αρχή τουλάχιστον δύο ημέρες πριν, σε περίπτωση που ο αριθμός των πιστών που προτίθενται να προσέλθουν, θα ξεπερνά τα δέκα άτομα.

Πιθανό το κλείσιμο των συνόρων 

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε, τέλος, πως αν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη δεν επιτευχθεί συμφωνία για κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Γερμανία θα αναγκαστεί να λάβει περιοριστικά μέτρα για πολίτες άλλων κρατών-μελών που σκοπεύουν να επισκεφτούν τη Γερμανία. Δεν πρόκειται να «υπονομεύσουμε», τόνισε, «τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πολίτες μας και αυτά που τους επιβάλλουμε.»

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News