Κόσμος Τετάρτη 20/01/2021, 10:33
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο Μπάιντεν θα βγάλει τις ΗΠΑ από το σκοτάδι

Ορκωμοσία με μνήμες από το... 1861

Πώς ο Μπάιντεν θα βγάλει τις ΗΠΑ από το σκοτάδι

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί προεκλογικά να δώσει μάχη για την «ψυχή της Αμερικής». Καθώς αναλαμβάνει σήμερα και επισήμως τα ηνία της χώρας καλείται να κάνει άμεσα τη δέσμευση αυτή πράξη. Με την κοινωνία βαθύτατα διχασμένη και με την Δημοκρατία πληγωμένη από την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει επειγόντως να αναλάβει δράση με στόχο την «επούλωση».

Ελάχιστοι πρόεδροι έχουν κληθεί έως σήμερα να αναλάβουν καθήκοντα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να στοιχίζει χιλιάδες ζωές ημερησίως και να ασκεί πρωτοφανή πίεση στο σύστημα υγείας και την οικονομία. Η απειλή βίαιων διαδηλώσεων από ένοπλους, φανατισμένους οπαδούς του Τραμπ και αυτοπακολούμενους «πατριώτες» είναι στο προσκήνιο. Και ο προκάτοχός του επιμένει στα περί «νοθείας» και «κλοπής» των εκλογών, την ώρα που η Βουλή έχει αποφασίσει την ιστορική δεύτερη παραπομπή του στη Γερουσία για δίκη.

Σε ένα άκρως πολωμένο σκηνικό και μία κοινωνία σαστισμένη, ανήσυχη ή και βαθύτατα εξοργισμένη ο Μπάιντεν καλείται να βρει στοιχεία ενότητας. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ρίξει το πολιτικό θερμόμετρο είναι τα αποτελέσματα και όχι η ρητορική. Πρώτος στόχος να περάσει το σχέδιό του ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας και την ταχύτερη διανομή των εμβολίων, με στόχο την ανοσία του πληθυσμού. Η μάχη στο Κογκρέσο θα είναι δύσκολη, αλλά αν κερδηθεί θα είναι και καθοριστική.

«Υπάρχει ο δρόμος για να βγούμε από το σκοτάδι» δηλώνει στο Reuters o Τζο Μπάιντεν. «Αλλά θα χρειαστούμε την ισχυρή στήριξη του Κογκρέσου» προσθέτει. «Πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, να εστιάσει στον εμβολιασμό του πληθυσμού και την έξοδο από την κρίση της πανδημίας» τονίζει από την πλευρά του ο Τζο Τρίπι, βετεράνος σύμβουλος στρατηγικής των Δημοκρατικών. «Η αποτυχία δεν είναι επιλογή» διαμηνύει. 

Ο Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ, ιστορικός στο πανεπιστήμιο Rice, σημειώνει ότι η ορκωμοσία Μπάιντεν θυμίζει εκείνη του Αβραάμ Λίνκολν το 1861 όταν οι ΗΠΑ ήταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου και ο νέος πρόεδρος ερχόταν αντιμέτωπος μς απειλές για τη ζωή του. «Η οσμή της βίας είναι στον αέρα» σχολιάζει ο Μπρίνκλεϊ, προσθέτοντας ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο θα ρίχνει τη σκιά της στις πρώτες ημέρες της προεδρίας Μπάιντεν. 

Τα καλά νέα για τον Μπάιντεν είναι ότι η τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον θέλει να έχει τη στήριξη του 53% των πολιτών. Το ποσοστό δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά όταν ανέλαβε ο Τραμπ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 46%. Ισχυρός σύμμαχος και η εμπειρία του, αφού είχε περάσει 35 χρόνια από τη Γερουσία πριν σταθεί στο πλευρό του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για μία οκταετία. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News