Κόσμος Τετάρτη 20/01/2021, 07:51
ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει από την πρώτη ημέρα ο Μπάιντεν

Τι αλλάζει από την πρώτη ημέρα ο Μπάιντεν

Η σημερινή ημέρα δεν θα είναι απλά αυτή της ορκωμοσίας για τον Τζο Μπάιντεν. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να αξιοποιήσει άμεσα το νέο του αξίωμα για να προωθήσει αλλαγές πολιτικής στην στέγαση, τα φοιτητικά δάνεια, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο Μπάιντεν, ο οποίος ουσιαστικά εξελέγη με την υπόσχεση να «αναιρέσει» την κληρονομιά του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, θα παρουσιάσει «περίπου δώδεκα» εκτελεστικές δράσεις σήμερα, Τετάρτυη. Αυτά θα αφορούν την επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε κατοίκους μουσουλμανικών χωρών, την επέκταση του μέτρου αναστολής δόσεων για φοιτητικά δάνεια και δράσεις, που θα βάζουν «φρένο» σε πλειστηριασμούς και εξώσεις. 

Τα περισσότερα εξ αυτών συνιστούν αναίρεση των πολιτικών που προώθησε ο Τραμπ και δεν απαιτούν ψήφο από το Κογκρέσο. Ταυτόχρονα ο νέος πρόεδρος θα παρουσιάσει και την πολυαναμενόμενη πρότασή του για το μεταναστευτικό, η οποία θα προσφέρει έναν οδικό χάρτη προς την εξασφάλιση της υπηκοότητας για εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες. Αυτό βεβαίως θα πρέπει να λάβει και την έγκριση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, οπότε ο Μπάιντεν θα κληθεί να δώσει σκληρή μάχη. Το ίδιο ισχύει και για το σχέδιο δαπανών 1,9 τρισ. δολαρίων που έχει ως στόχο να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να τονώσει την οικονομία. 

Στο πρόγραμμα της «Day One» περιλαμβάνονται και ανακοινώσεις για επέκταση των τεστ για Covid-19, όπως και σχέδια για υιοθέτηση της πολιτικής «αγοράστε αμερικανικά αγαθά» από τους κυβερνητικούς οργανισμούς. 

Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν είναι δυνατόν στην ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ να συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, όπως έχουμε συνηθίσει. Έτσι 191.500 αμερικανικές σημαίες καλύπτουν τμήμα του National Mall κοντά στο Καπιτώλιο, αντιπροσωπεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες που δεν μπορούν να δώσουν το «παρών». 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News