Κόσμος Τρίτη 19/01/2021, 18:08
ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Οι 100 πρώτες ημέρες του Τζο Μπάιντεν

Οι 100 πρώτες ημέρες του Τζο Μπάιντεν

Ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου την ώρα που η μεγαλύτερη υπερδύναμη του πλανήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις σοβαρές, ταυτόχρονες κρίσεις: Την πανδημία του κορωνοϊού, την οικονομική κρίση που αυτή προκαλεί, την κλιματική κρίση και τη φυλετική κρίση. 

Ο νικητής των εκλογών του Νοεμβρίου αναλαμβάνει την εξουσία έχοντας ήδη ένα ευρύ σχέδιο για τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του. Θα  πρέπει όμως να το εφαρμόσει με μία μικρή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και με φόντο τη διχασμένη Αμερική.

Ο Μπάιντεν θα πιάσει αμέσως δουλειά, καθώς έχει υποσχεθεί ότι την Πρώτη Ημέρα της προεδρίας του θα επεκτείνει την αναστολή των εξώσεων και των κατασχέσεων κατοικιών, θα παρατείνει την αναστολή των πληρωμών δόσεων στα φοιτητικά δάνεια, θα κινηθεί προς την επιστροφή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Συνθήκη των Παρισίων για το κλίμα, θα άρει την ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε ο προκάτοχός του σε μουσουλμανικές χώρες, θα δώσει εντολή για να ενωθούν και πάλι οικογένειες που έχουν χωριστεί στα αμερικανικά σύνορα και θα κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια. 

Για τις πρώτες 100 ημέρες, βασικός στόχος του 78χρονου προέδρου είναι να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για το ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων πακέτο στήριξης της οικονομίας και να φτάσει το στόχο των 100 εκατομμυρίων εμβολιασμών. 
Το σχέδιο του Μπάιντεν για τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του κινείται γύρω από τους εξής άξονες: 

Κορωνοϊός 

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σαν μια μεγάλη αποτυχία μέχρι στιγμής και έχει δεσμευτεί να «κινήσει γη και ουρανό» ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι. Στόχος του είναι στον πρώτο μήνα του στο Λευκό Οίκο να λειτουργήσουν 100 εμβολιαστικά κέντρα με τη στήριξη του ομοσπονδιακού προσωπικού πρώτων βοηθειών, ενώ θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να δεσμευτούν να φορούν μάσκες για τις επόμενες 100 ημέρες, από την πρώτη κιόλας μέρα του στην εξουσία. 
Σκοπός του είναι να θέσει την πανδημία υπό έλεγχο, ώστε τα περισσότερα δημόσια σχολεία να έχουν ανοίξει σε όλη τη χώρα έως την 100η του  ημέρα. 

Οικονομία 

Το σχέδιο των Δημοκρατικών για μέτρα 1,9 τρισ. δολαρίων περιλαμβάνει την άμεση πληρωμή 1.400 δολαρίων προς κάθε Αμερικανό.  Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί επίσης να αναιρέσει τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις όπου είναι δυνατό και να διπλασιάσει τους φόρους που πληρώνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στα κέρδη που βγάζουν στο εξωτερικό. Το νέο φορολογικό του σχέδιο προτείνει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 28% από το σημερινό 21%. Σκοπεύει επίσης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 15 δολάρια την ώρα, δηλαδή σε επίπεδα διπλάσια των σημερινών. 

Διεθνείς συμφωνίες

Από την Πρώτη Ημέρα της προεδρίας του, ο Μπάιντεν θα κινηθεί για την επιστροφή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Συνθήκη για το κλίμα, ενώ θα ξεκινήσει και τη διαδικασία για την επιστροφή στη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. 

Μετανάστευση 
 
Στην ατζέντα της Πρώτης Ημέρας περιλαμβάνεται η δημιουργία μίας επιτροπής για τους αστέγους καθώς και για την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να καθιερώσει μία διαδικασία για να πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα 11 εκατομμύρια μετανάστες που έφτασαν παράνομα στις ΗΠΑ σαν παιδιά. Και έχει υποσχεθεί να άρει την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ για τις μουσουλμανικές χώρες, όπως και να σταματήσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα. 

Ισότητα 
 
Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να περάσει το Equality Act, που θα προστατεύει την κοινότητα LGBTQ σε θέματα στέγασης, εκπαίδευσης, δανείων και υπηρεσιών. Παράλληλα, θα άρει την απαγόρευση των τρανσέξουαλ ατόμων από τον αμερικανικό στρατό που επέβαλε ο προκάτοχός του. 

Επίσης, έχει υποσχεθεί να κάνει αλλαγές στα θέματα της φυλετικής δικαιοσύνης, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, μία επιτροπή εποπτείας της αστυνομίας, ως απάντηση στα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά των μαύρων. Και σχεδιάζει να περάσει νόμους που θα επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους στο ιστορικό όσων αγοράζουν όπλα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News