Κόσμος Δευτέρα 18/01/2021, 15:44
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Καμία άμεση σύνδεση των θανάτων ηλικιωμένων με το εμβόλιο

Νορβηγία: Καμία άμεση σύνδεση των θανάτων ηλικιωμένων με το εμβόλιο

Οι αρχές της Νορβηγίας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία άμεσης σύνδεσης των θανάτων ηλικιωμένων, που εμβολιάστηκαν για την Covid-19, και του εμβολίου που έκαναν. 

Ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκου σε ανακοίνωσή του για τους φόβους που πυροδότησε ο θάνατος 33 ανθρώπων στη χώρα άνω των 75 ετών, που είχαν εμβολιαστεί, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποια σύνδεση. Στο σύνολό τους οι άνθρωποι αυτοί είχαν βαρύτατα νοσήματα, εξηγεί. 

«Ξεκάθαρα η Covid-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τους περισσότερους ασθενείς από ο,τι ο εμβολιασμός» δήλωσε στο Bloomberg ο Στάινερ Μάντσεν, διευθυντής στον οργανισμό. «Δεν ανησυχούμε» πρόσθεσε. 

Οι αρχικές αναφορές από τη Νορβηγία είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς όλοι περιμένουν να δουν εάν υπάρχουν πιθανές σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια. Έως την Παρασκευή η χώρα είχε χρησιμοποιήσει μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, οι οποίες και έβαλαν επίσης στο μικροσκόπιό τους τους θανάτους. Η πανευρωπαϊκή αναφορά για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη Ιανουαρίου. 

«Όλοι οι ασθενείς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα» τόνισε ο Μάντσεν. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι πέθαναν από το εμβόλιο. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν σύμπτωση. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποδείξει κάποιος ότι το εμβόλιο ήτνα η αιτία». 

Η Νορβηγία έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση σε περίπου 42.000 ανθρώπους, εστιάζοντας στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκου λέει ότι έχει το είχε ξεκαθαρίσει πριν αρχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού ότι αναμένονται θάνατοι μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας ή εκείνων με βαρύτερα νοσήματα, χωρίς αυτοί να οφείλονται στο εμβόλιο. 

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News