Κόσμος Πέμπτη 16/11/2023, 17:27
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα καθυστέρηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Νέα καθυστέρηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου καθυστέρησε την Πέμπτη την ψηφοφορία για έγκριση εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι θα διεξάγει περαιτέρω συνομιλίες και μπορεί να επαναφέρει το νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη την επόμενη εβδομάδα – αλλά δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα. «Για να εγκρίνουν όλοι οι νομοθέτες μας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να πειστούν πλήρως. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά στην (επόμενη) συνεδρίαση της επιτροπής μας (για το θέμα)», δήλωσε μετά από πολύωρη συζήτηση.

Ο Οκτάι άφησε ανοικτό να κληθεί ο Σουηδός πρεσβευτής για να ενημερώσει τους νομοθέτες, αν χρειαστεί και αν οι κανονισμοί του κοινοβουλίου το επιτρέπουν.

«Πρόκειται για μια σπάνια κίνηση που αναβάλλει τη διεύρυνση της δυτικής συμμαχίας μετά από 18 μήνες αναμονής, κατά τους οποίους η Αγκυρα απαίτησε από τη Στοκχόλμη παραχωρήσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία», σχολιάζει το Reuters.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα να ενταχθούν στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Μάιο του περασμένου έτους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν διατύπωσε τότε αντιρρήσεις και για τα δύο αιτήματα κάνοντας λόγο για προστασία «των τρομοκρατών» και διαμαρτυρόμενος για εμπάργκο στον τομέα της άμυνας. Η Τουρκία ενέκρινε την αίτηση της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά άφησε τη Σουηδία να περιμένει.

Ενώ η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επίσης επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία θεωρείται το κύριο εμπόδιο για την είσοδο της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News