Κόσμος Τετάρτη 15/11/2023, 19:06
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ βρήκε όπλα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Γάζα: Το Ισραήλ βρήκε όπλα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν όπλα κατά τη διάρκεια επιδρομής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο MSNBC. «Ανακαλύψαμε όπλα και άλλα πράγματα. Μπήκαμε στο νοσοκομείο με βάση τις αξιόπιστες πληροφορίες», είπε ο σύμβουλος, Μαρκ Ρεγκέβ.

Ισραηλινά στρατεύματα βρήκαν όπλα και «υποδομές τρομοκρατών» κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδρομής σε συγκεκριμένο χώρο του συγκροτήματος.

Ισραηλινός αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι δεν σημειώθηκαν μάχες μέσα, μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτε προστριβές με το ιατρικό προσωπικό ή τους ασθενείς, οι οποίοι, όπως είπε, βρίσκονταν σε διαφορετικό τμήμα. «Οι στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων έχουν ήδη βρει όπλα και άλλες υποδομές τρομοκρατίας. Την τελευταία ώρα, εντοπίσαμε συγκεκριμένες αποδείξεις για το ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο ως στρατηγείο τρομοκρατίας», δήλωσε, αρνούμενος να κατονομαστεί.

Δεν διευκρίνισε ποιο τμήμα του νοσοκομείου ερευνούσαν τα στρατεύματα, ενώ ανέφερε ότι περισσότερα στοιχεία για τα ευρήματα θα παρουσιαστούν αργότερα. «Πρόκειται για εξαιρετικά ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε συγκεκριμένη περιοχή του πολύ μεγάλου νοσοκομειακού συγκροτήματος Σίφα», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει η επιδρομή.

«Οι στρατιώτες μας προχωρούν αργά και σκόπιμα με βάση τις πληροφορίες μας», τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τέσσερις ένοπλοι της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από το Αλ Σίφα, τη στιγμή που Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούσαν να εισέλθουν στο συγκρότημα. Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν άτομα που βρέθηκαν στην περιοχή που ερευνούσαν. «Εχω την εντύπωση ότι ένας από αυτούς είναι της Χαμάς», τόνισε.

Tι σηματοδοτεί η επιδρομή

Η επιδρομή του στρατού στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της, αποτελεί την πλέον κρίσιμη, από πολιτική άποψη, επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων, έπειτα από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακο. 

Οι εικόνες στρατιωτών στον προαύλιο χώρο του, οι αναφορές για εισβολή τανκς, καθώς και για εκρήξεις, ανακρίσεις γιατρών και νοσηλευτών και για ελέγχους σε θαλάμους νοσηλείας, δυνάμει ικανές να πυροδοτήσουν σφοδρότερες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο και στη Δύση, σηματοδοτούν σοβαρή κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Η κλιμάκωση ενδέχεται να ενισχύσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, στις οποίες η ισραηλινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί.

Ηδη, διεθνείς οργανώσεις περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και χώρες, όπως ο Καναδάς και η Ιορδανία, καθώς και η Παλαιστινιακή Αρχή, έκαναν εκκλήσεις για προστασία των αμάχων. 

Ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει πως η χρήση του νοσοκομείου ως «κέντρου επιχειρήσεων της Χαμάς» αίρει τους προβλεπόμενους περιορισμούς στη στρατιωτική του δράση για χάρη του άμαχου πληθυσμού.

Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNN, αναφέρθηκε στο Αλ Σίφα, χαρακτηρίζοντάς το ως «την παλλόμενη καρδιά της Χαμάς».

Το Ισραήλ, έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα φωτογραφίες, όπου φαίνονται κούτες με ιατρικά εφόδια και εξοπλισμό που μετέφερε ο ισραηλινός στρατός κατά την έφοδό του, ενώ ανακοίνωσε πως παρέδωσε θερμοκοιτίδες και παιδικές τροφές.

Το Αλ Σίφα είχε αναδειχθεί σε σύμβολο της σύγκρουσης, καθώς, τη στιγμή που το Ισραήλ το χαρακτήριζε ως άντρο των τρομοκρατών της Χαμάς, είχαν βρει σε αυτό καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Πηγή: kathimerini.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News