Κόσμος Παρασκευή 10/11/2023, 08:04
ΚΟΣΜΟΣ

Αλ Τζαζίρα: Υπερβολική μεροληψία υπέρ της Χαμάς;

Αλ Τζαζίρα: Υπερβολική μεροληψία υπέρ της Χαμάς;

Ο ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι επέκρινε πρόσφατα αυστηρά το ειδησεογραφικό πρόγραμμα Αλ Τζαζίρα (Al Jazeera) υποστηρίζοντας ότι το αραβικό κανάλι καλλιεργεί κλίμα κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν έκτακτο διάταγμα, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για ενδεχόμενο κλείσιμο του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στην Ιερουσαλήμ. Τα σχέδια δεν έχουν γίνει ωστόσο πράξη. Ο Σλόμο Κάρχι δεν είναι ο μόνος που ασκεί κριτική στο Αλ Τζαζίρα. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ντόχα στις 13 Οκτωβρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Κατάρ να μετριάσει τον τόνο στα ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.

Ο Ασιέμ Ελ Ντιφράουι, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, υπενθύμισε στο μικρόφωνο της DW ότι το Αλ Τζαζίρα είναι ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Κατάρ και ως τούτου ακολουθεί πιστά κυβερνητική γραμμή. Ο ειδικός, ο οποίος διδάσκει στη Γερμανία, είπε επίσης ότι το Κατάρ διατηρεί ως γνωστόν, στενές επαφές με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μέρος της ανώτατης ηγεσίας της παλαιστινιακής οργάνωσης ζει στη Ντόχα: «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του Αλ Τζαζίρα και πολλών δυτικών μέσων ενημέρωσης είναι φυσικά το ξεχωριστό ενδιαφέρον για τα δεινά των Παλαιστινίων. Το ενδιαφέρον αποτελεί σχεδόν προτεραιότητα και εκφράζει όσα νοιώθουν τα 350 εκατομμύρια Αράβων για τους Παλαιστινίους. Έτσι το κανάλι αποκτά πρόσβαση σε ένα μεγάλο ακροατήριο».

Κατά κανόνα η Χαμάς δεν χαρακτηρίζεται τρομοκρατική

Την ίδια στιγμή το Αλ Τζαζίρα παρουσιάζει διαφορετικά από τα μέσα της Δύσης την Χαμάς, η οποία σε ΕΕ, ΗΠΑκαι άλλες χώρες χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση. Έτσι το καταριανό κανάλι αναφερόμενο στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, μια μέρα μετά έκανε λόγο για διείσδυση «ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας» στο Ισραήλ. Κατά κανόνα το Αλ Τζαζίρα δεν αναφέρεται στη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, με εξαιρέσεις όπως ένα σχόλιο του νορβηγού υπουργού Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε. Από την άλλη ωστόσο, το αραβικό τηλεοπτικό πρόγραμμα αναφέρει ορισμένα γεγονότα με σαφήνεια: όπως πχ ότι η Χαμάς σκότωσε στο Ισραήλ περισσότερους από 1.400 ανθρώπους σε μία μόνο ημέρα.

Σε αντίθεση με δυτικά μέσα ενημέρωσης, το Αλ Τζαζίρα αξιολογεί την επίθεση της Χαμάς στο πλαίσιο της μέχρι σήμερα ισραηλινής πολιτικής έναντι των Παλαιστινίων. Αναφέρει πχ πως η «πρόσφατη σύγκρουση», παραπέμπει στον «16ετή αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και την ισραηλινή εποικιστική πολιτική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ». Σημειώνει επίσης ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιδρώντας στις επιθέσεις της Χαμάς, εξαπέλυσε «μια βίαιη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα». Γίνεται κατά συνέπεια σαφές ποιος φέρει εδώ την ευθύνη.

Η Deutsche Welle ζήτησε από το Αλ Τζαζίρα να πάρει επίσημα θέση στις επικρίσεις, αλλά και να ενημερώσει για τις αρχές στις οποίες βασίζονται τα ρεπορτάζ του σχετικά με τον πόλεμο στην Εγγύς Ανατολή. Μέχρι στιγμής ωστόσο η DW δεν έχεi λάβει απάντηση.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS