Κόσμος Κυριακή 17/01/2021, 16:19
ΚΟΣΜΟΣ

Μάας: Ελεύθερα στους χώρους εστίασης όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο

Μάας: Ελεύθερα στους χώρους εστίασης όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο

Η δυνατότητα να πηγαίνουν στα εστιατόρια και στους κινηματογράφους θα πρέπει να δοθεί σε όσους Γερμανούς πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου, που δεν συμφωνούν σε καμία περίπτωση να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης εκείνοι που έχουν εμβολιασθεί. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Χάικο Μάας θέλοντας να στηρίξει την άποψή του, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει στερήσει βασικά δικαιώματα των πολιτών, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας και να αποφύγει την υπερφόρτωση των νοσοκομείων. 

«Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί οριστικά σε ποιο βαθμό οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους», ανέφερε συμπληρώνοντας: «Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι ένα εμβολιασμένο άτομο δεν στερεί έναν αναπνευστήρα από κανέναν. Αυτό από μόνο του αφαιρεί έναν σοβαρό λόγο για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία είχαν εμβολιαστεί μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch. 

Η άποψη του Μάας διαφέρει με αυτή των άλλων Γερμανών υπουργών, οι οποίοι έχουν αντιταχθεί σε αυτά τα ειδικά δικαιώματα, φοβούμενοι ότι δημιουργούνται διακρίσεις σε μια εποχή που δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να εμβολιαστούν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε στο Reuters ότι «δεν τίθεται θέμα» διαφορετικής αντιμετώπισης των εμβολιασμένων ατόμων, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ακόμη επιστημονικά ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μετάδοση της πανδημίας.

Με τη σειρά του εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας απέρριψε επίσης την πρόταση.

Ο Μάας δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση περιορίζει επίσης τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των θεάτρων και των μουσείων.

«Έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν εκ νέου τις επιχειρήσεις τους, εάν υπάρχει δυνατότητα να το πράξουν», τόνισε προσθέτοντας ότι εάν υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι άνθρωποι σε τέτοιου είδους χώρους, δεν θα αποτελούν απειλή ο ένας για τον άλλον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News