Κόσμος Πέμπτη 9/11/2023, 09:00
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τριήμερη κατάπαυση πυρός

Γάζα: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τριήμερη κατάπαυση πυρός

Διαπραγματεύσεις για την επίτευξη τριήμερης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περίπου δώδεκα ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το AP, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους από την Αίγυπτο, έναν από τα Ηνωμένα Έθνη και έναν δυτικό διπλωμάτη.

Η συμφωνία θα επιτρέψει να φτάσει περισσότερη βοήθεια στους αμάχους. Προβλέπει επίσης ότι περιορισμένη ποσότητα καυσίμων, θα εισέλθει στα πολιορκημένα εδάφη για να ανακουφίσει την επιδείνωση των συνθηκών για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί εκεί.

Διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχουν αναλάβει το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους και τον διπλωμάτη.

Ενας από τους Αιγύπτιους αξιωματούχους ισχυρίζεται ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας τέθηκαν στο τραπέζι αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο, σε συζητήσεις με τον επικεφαλής της CIA και ισραηλινή αντιπροσωπεία. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι διαμεσολαβητές οριστικοποιούν σχέδιο συμφωνίας.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει προτείνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Ωστόσο, πρότεινε στην ισραηλινή κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνδέσει τη διάρκεια της παύσης με την απελευθέρωση συγκεκριμένου αριθμού ομήρων.

Εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη διάρκεια της παύσης και τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερωθούν και η συμφωνία εφαρμοστεί επιτυχώς, η ίδια φόρμουλα θα μπορούσε να επανεξεταστεί για πρόσθετες παύσεις και απελευθερώσεις, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News