Κόσμος Τρίτη 7/11/2023, 19:52
ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός του Ισραήλ «στην καρδιά της πόλης της Γάζας»

Ο στρατός του Ισραήλ «στην καρδιά της πόλης της Γάζας»

Οι δυνάμεις του Ισραήλ επιχειρούν σε βάθος στην πόλη της Γάζας, όπου νωρίτερα υπήρχε η πληροφορία, ότι τανκς ήταν τοποθετημένα περιμετρικά για μια πιθανή έφοδο στην αστική καρδιά της Γάζας.

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι IDF πολεμούν στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Στην καρδιά της τρομοκρατίας», είπε ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων. «Κάθε μέρα και κάθε ώρα οι δυνάμεις μας σκοτώνουν μαχητές, καταστρέφουν σήραγγες και όπλα – προχωράμε προς τα εχθρικά κέντρα», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τις 19:00 (τοπική ώρα), ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός έχει απομονώσει στο καταφύγιό του τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχιά Σινουάρ.

Το Ισραήλ είχε γνωστοποιήσει ότι περικύκλωσε την πόλη της Γάζας, όπου κατοικεί περίπου το ένα τρίτο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, και σύντομα θα εξαπέλυε επίθεση για να εξοντώσει τους μαχητές της Χαμάς. Έδωσε μάλιστα ένα «χρονικό παράθυρο» τεσσάρων ωρών στους αμάχους, να αποχωρήσουν.

Σε βίντεο, απεικονίζονται Παλαιστίνιοι να κινούνται προς τον νότο ανεμίζοντας λευκές σημαίες. Η Χαμάς υποστήριξε ότι ο στρατός αναγκάζει τους ανθρώπους να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο για να τους ταπεινώσουν.

«Ήταν το πιο επικίνδυνο ταξίδι στη ζωή μου. Είδαμε τα τανκς δίπλα μας. Είδαμε πτώματα σε αποσύνθεση. Είδαμε θάνατο», τόνισε κάτοικος της περιοχής, που κατάφερε να διαφύγει.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη επί του εδάφους ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προχωρήσει σε προέλαση εντός της πόλης, ωστόσο ο εκπρόσωπος του στρατού, Ρίτσαρντ Χεχτ, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα -που είχαν περικυκλώσει την πόλη- ενδέχεται να πραγματοποιούν επιδρομές στο εσωτερικό. Ερωτηθείς εάν είχαν πραγματοποιηθεί τέτοιες επιδρομές, είπε: «Δεν πρόκειται να μιλήσω για το πώς ενεργούμε επιχειρησιακά».

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς υποστήριξε ότι οι μαχητές της προκαλούσαν μεγάλες απώλειες και ζημιές στις ισραηλινές δυνάμεις.

Το Reuters επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί στο πεδίο της μάχης και των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια τεράστια επιτυχία, σημειώνοντας ότι «μερικές φορές υπάρχουν επίσης πολύ οδυνηρές απώλειες, αλλά συνολικά η επιτυχία είναι εκπληκτική».

Σε συνομιλία με στρατιώτες, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να σταματήσουν οι μάχες: «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος».

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News