Κόσμος Δευτέρα 6/11/2023, 18:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πηγαίνοντας σινεμά παρά τον πόλεμο

Ουκρανία: Πηγαίνοντας σινεμά παρά τον πόλεμο

Στον κινηματογράφο του Ολέξι Σεβτσένκο ο πόλεμος έχει αφήσει τα σημάδια του. Όχι στη μεγάλη οθόνη αλλά πάνω στο δωμάτιο του προβολέα όπου βαθιές ρωγμές υπάρχουν στη σκεπή και οι σοβάδες έχουν πέσει. Η μάχη στο Ιρπίν, στα βόρεια του Κιέβου, έχει αφήσει τα ίχνη της.

Γκρεμισμένοι τοίχοι, κατεστραμμένα κτίρια, διαλυμένοι φράχτες όπου και να κοιτάξει κανείς. Ακριβώς μπροστά από τον κινηματογράφο “Perun” η άσφαλτος έχει βαθιές λακούβες ενώ η πρόσοψη του κτιρίου καταστράφηκε τον Μάρτιο του 2022 από χειροβομβίδες και νάρκες, όπως λέει ο Σεβτσένκο. Ο δεύτερος κινηματογράφος του, μόλις τρία χιλιόμετρα μακριά, είναι πλέον ένας σωρός από  ερείπια.

Την ώρα που η μάχη στην πόλη βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Ουκρανός μετέφερε την οικογένειά του στα σύνορα με τη Μολδαβία. Ο ίδιος ως άνδρας έπρεπε να επιστρέψει. Στην τηλεόραση ο Σεβτσένκο είδε το Ιρπίν να καταστρέφεται.

Το “Perun” ανοίγει και πάλι τις πόρτες του

Η μητέρα του Σεβτσένκο είχε έναν κινηματογράφο ήδη από τη δεκαετία του ’70. Έτσι εκείνος μεγάλωσε βλέποντας ταινίες, οι οποίες τον γοητεύουν μέχρι και σήμερα. Προτιμάει τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως λέει.

Όταν ο 39χρονος επιστρέφει στο Ιρπίν λίγες εβδομάδες αργότερα και βρίσκει παντού ερείπια όμως δεν θέλει να τα παρατήσει. Μέσα στο καλοκαίρι επιστρέφει και η οικογένειά του και μαζί ανακαινίζουν τον κινηματογράφο. Με τη βοήθεια των συγγενών του, ο Σεβτσένκο καταφέρνει να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του “Perun”. Σε αυτό είχε και τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία χρηματοδότησε μέρος του εξοπλισμού του.

Ανοικοδόμηση εν μέσω πολέμου

Παρ’ ότι η Ουκρανία είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, η ανοικοδόμηση της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει. Χτίζονται κτήρια, επισκευάζονται κατεστραμμένοι αγωγοί, ξανανοίγουν τα καταστήματα. Ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιόκεν Φλάσμπαρτ (SPD) τονίζει πόσο σημαντικό είναι αυτό για την οικονομία, την αγορά εργασίας, αλλά και για τον ψυχισμό των ανθρώπων. «Πρέπει να σταλθεί στον Πούτιν το μήνυμα πως όσες φορές κι αν καταστρέψει μία γέφυρα, εμείς θα την ξαναχτίζουμε», λέει. Σε πρόσφατη επίσκεψή του ο Φλάσμπαρτ δεσμεύτηκε για την αποστολή 200 εκατομμυρίων ευρώ ακόμη από τη Γερμανία, με το συνολικό ποσό να αγγίζει πλέον σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Προσπαθώντας να μιλήσει για τους Ρώσους και τον πόλεμο, η φωνή του Σεβτσένκο ραγίζει, του είναι πολύ δύσκολο να μιλάει γι’ αυτό. Σήμερα ο κινηματογράφος του προβάλλει 12 ταινίες σε 500 θεατές την εβδομάδα – καμία σχέση με την προσέλευση που υπήρχε πριν από τον πόλεμο. Και πάλι όμως «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, πρέπει να ζήσουμε», λέει ο Σεβτσένκο.

Καθώς γίνεται το ρεπορτάζ, μια σχολική τάξη μπαίνει στην αίθουσα προβολής και οι ενθουσιώδεις συζητήσεις των παιδιών γεμίζουν τον χώρο. Τα παιδάκια, ηλικίας 11 και 12 ετών, θα παρακολουθήσουν μία ταινία κινουμένων σχεδίων. Ο δάσκαλός τους τα έφερε στον κινηματογράφο για να τα κάνει να ξεχαστούν, όπως λέει, κάτι που είναι σημαντικό για όλους τους κατοίκους της χώρας, μικρούς και μεγάλους. «Πρέπει να ξεχάσουμε ότι υπάρχει πόλεμος στη χώρα μας. Να νιώσουμε σαν παιδιά. Να μπορέσουμε να χαρούμε», λέει ο δάσκαλος, προσθέτοντας «αλλά ταυτόχρονα να θυμόμαστε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται ώστε να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Πηγή: DW 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News