Κόσμος Παρασκευή 15/01/2021, 15:45
ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε σύσσωμη η ολλανδική κυβέρνηση

Μετά από σκάνδαλο για τα επιδόματα παιδιού

Παραιτήθηκε σύσσωμη η ολλανδική κυβέρνηση

Την παραίτησή της υπέβαλε σύσσωμη η ολλανδική κυβέρνηση, στον απόηχο του σκανδάλου κακοδιαχείρισης κονδυλίων για το επίδομα παιδιών, το οποίο χορηγούταν σε χιλιάδες -οικονομικά αδύναμες- οικογένειες.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, όταν οι φορολογικές αρχές κατηγόρησαν χιλιάδες νοικοκυριά για απάτη, αξιώνοντας την άμεση επιστροφή των χρημάτων για τα επιδόματα που έλαβαν κατά περίπτωση από το 2013 έως το 2019.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι οικογένειες κλήθηκαν να επιστρέψουν έως και το ποσό των 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης. 

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κατηγορίες των φορολογικών αρχών ήταν λαθεμένες, καθώς δεν υπήρξε απάτη εκ μέρους των δικαιούχων. Αντίθετα, διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση και διασπάνθιση δημόσιου χρήματος από μια σειρά κρατικών λειτουργών. 

Σ’ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2017, αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή της, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό να παραμένει στο αξίωμά του έως ότου προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

Κι αυτό, διότι η χώρα βρίσκεται σε πανεθνικό lockdown, λόγω της εκρηκτικής διασποράς του κορωνοϊού, με τα συνολικά κρούσματα να αγγίζουν το 1 εκατομμύριο.

Οι οικογένειες, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου, έχουν ήδη υποβάλει προσφυγή εναντίον πέντε πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του νυν υπουργού Οικονομικών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News