Κόσμος Πέμπτη 14/01/2021, 20:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού με την υποστήριξη μεγαθηρίων 

Ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού με την υποστήριξη μεγαθηρίων 

Τα προγράμματα εμβολιασμού εξελίσσονται απρόσκοπτα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, με τις προσδοκίες ότι σε ένα σχετικό εύλογο χρονικό διάστημα θα έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. 

Ωστόσο ένα πρόβλημα το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα να κάνει την εμφάνισή του, είναι το πως θα πιστοποιείται κάποιος ότι έχει εμβολιασθεί. Υπό το πλαίσιο αυτό μια ομάδα από τεχνολογικές και εταιρείες του υγειονομικού κλάδου αναπτύσσουν από κοινού ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς προσβλέπουν ότι λίαν συντόμως οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες -ειδικά οι αεροπορικές-, θα απαιτούν από τους ανθρώπους αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η κοινοπραξία με την ονομασία Πρωτοβουλία Πιστοποίησης Εμβολιασμού (VCI) απαρτίζεται από πολύ υψηλού επιπέδου μέλη, όπως η Microsoft, η Oracle και η Salesforce. 

Η VCI επιδιώκει να αναπτύξει μια τεχνολογία με την οποία θα παρέχει ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό αντίγραφο των ανοσοποιητικών διαπιστευτηρίων, το οποίο θα μπορεί να αποθηκευθεί σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπως τα Apple Wallet και Google Pay, ενώ κάποιος που δεν θα διαθέτει smartphone θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει το πιστοποιητικό με κωδικούς QR.

Επιπρόσθετα στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναπτύξει νέα πρότυπα που θα επιβεβαιώνουν εάν ένα άτομο έχει ή δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. 

«Ο στόχος της Πρωτοβουλίας Πιστοποίησης Εμβολιασμού είναι να παρέχει στους ανθρώπους ψηφιακή πρόσβαση στα αρχεία εμβολιασμού», ανέφερε ο Πολ Μέγιερ, διευθύνων σύμβουλος στη ΜΚΟ, The Commons Project, που είναι μέλος της κοινοπραξίας, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία πρέπει να επιτρέπει στους ανθρώπους να επιστρέφουν με ασφάλεια από τα ταξίδια, την εργασία, το σχολείο και την καθημερινότητα, προστατεύοντας παράλληλα το απόρρητο των δεδομένων τους.

Όπως τόνισε ο Μπιλ Πάτερσον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας λογισμικού για εταιρείες Salesforce, «με μια ενιαία πλατφόρμα για την παροχή ασφαλών και αδιάκοπων λειτουργιών που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη με τους πελάτες και τους υπαλλήλους, αυτός ο συνασπισμός θα είναι κρίσιμος για την στήριξη της δημόσιας υγείας και της ευημερίας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News