Κόσμος Πέμπτη 14/01/2021, 10:23
ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο κρατά η ανοσία εκείνων που κόλλησαν Covid-19;

Πόσο κρατά η ανοσία εκείνων που κόλλησαν Covid-19;

Οι περισσότεροι από όσους νόσησαν με Covid-19 είναι προστατευμένοι  από την ασθένεια για τουλάχιστον πέντε μήνες, δείχνει έρευνα του Public Health England.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι όσοι έχουν κολλήσει στο παρελθόν έχουν 83% μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον ιό, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ Covid.

Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάποιοι άνθρωποι κολλάνε και πάλι και μπορεί να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους. Και τονίζουν ότι όλοι πρέπει να ακολουθούν τα περιοριστικά μέτρα, είτε έχουν περάσει την ασθένεια είτε όχι.

Η καθηγήτρια Σούζαν Χόπκινς, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι η ανοσία διαρκεί περισσότερο από ό,τι κάποιοι πίστευαν, αλλά η προστασία σίγουρα δεν είναι απόλυτη.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι από αυτούς που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά είχαν υψηλά επίπεδα του ιού στον οργανισμό τους, ακόμα και εάν δεν εμφάνιζαν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν πιστεύετε ότι έχετε ήδη περάσει την ασθένεια και είστε προστατευμένοι, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι είναι πολύ απίθανο να νοσήσετε και πάλι βαριά, αλλά υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να κολλήσετε και να το μεταδώσετε σε άλλους», εξηγεί η Χόπκινς. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο να μείνουμε όλοι στο σπίτι για να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας και να σώσουμε ζωές».

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News