Κόσμος Σάββατο 9/09/2023, 22:41
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Πάνω από 1.300 οι νεκροί και πάνω από 1.800 οι τραυματίες

Μαρόκο: Πάνω από 1.300 οι νεκροί και πάνω από 1.800 οι τραυματίες

Στους 1.305 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σύμφωνα με τον νεότερο – πλην όμως προσωρινό – απολογισμό της τραγωδίας.

Ο αριθμός των τραυματιών, από την άλλη πλευρά, φτάνει τους 1.832 – εκ των οποίων οι 1.220 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. 

Οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν σε μικρές πόλεις και χωριά που βρίσκονται διάσπαρτα στην οροσειρά του Υψηλού Άτλαντα, έξω από το Μαρακές και το Ταρουντάν. Πολλά σπίτια σε αυτές τις περιοχές είναι κατασκευασμένα από πλίνθους και είναι δύσκολο να προσεγγιστούν.

Αλγερία: Ανοίγει τον εναέριο χώρο της

Εν τω μεταξύ, η Αλγερία, η οποία πριν από δύο χρόνια διέκοψε τους δεσμούς της με το Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική της χώρα και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Τα σύνορα που χωρίζουν τις δύο χώρες, τις ισχυρότερες στην περιοχή, είναι κλειστά από το 1994, ενώ το Αλγέρι έκλεισε τον εναέριο χώρο του για το Μαρόκο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για «εχθρικές ενέργειες».

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε το Μαρόκο ότι χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον του, ότι υποστηρίζει αυτονομιστική οργάνωση και ότι απέτυχε να ικανοποιήσει τις διμερείς δεσμεύσεις του, στις οποίες περιλαμβάνεται και το διαφιλονικούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας–κατηγορίες τις οποίες το Μαρόκο απορρίπτει ως «παράλογες».

«Θλίψη» για τις συνέπειες του σεισμού

Η Αλγερία δεν ήταν από τις πρώτες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης που έσπευσαν σήμερα να συλλυπηθούν το Μαρόκο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη του θλίψη» τις συνέπειες του σεισμού.

Αργότερα, η αλγερινή προεδρία ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές πτήσεις.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όποιο τυχόν αίτημα βοηθείας από το Μαρόκο.

Ιστορικοί δεσμοί

Στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Αλγερία τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια το Μαρόκο είχε προσφερθεί να βοηθήσει αλλά το Αλγέρι είχε αγνοήσει την προσφορά του.

Παρά τις κακές σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους, οι δύο χώρες, που μοιράζονται μεγάλου μήκους σύνορα από τη Μεσόγειο μέχρι τη Σαχάρα, έχουν κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ενώ Αλγερινοί και Μαροκινοί πολίτες έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Πολλοί Αλγερινοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς το Μαρόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάποιους να εκφράζουν την ελπίδα ότι οι κακοί πολιτικοί δεσμοί δεν θα εμποδίσουν το να προσφερθεί βοήθεια στον γείτονα.

Ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο τη χθεσινή νύχτα–ο φονικότερος από το 1960–έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει εκδηλώσεις συμπαράστασης και προσφορές βοηθείας από ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News