Κόσμος Σάββατο 2/09/2023, 15:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ύποπτος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος ο ισχυρός επιχειρηματίας Ίχορ Κολομόισκι

Ουκρανία: Ύποπτος για απάτη και ξέπλυμα χρήματος ο ισχυρός επιχειρηματίας Ίχορ Κολομόισκι

Αξιωματούχοι των ουκρανικών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας κατονόμασαν τον ισχυρό επιχειρηματία Ίχορ Κολομόισκι ως ύποπτο σε υπόθεση απάτης και ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία ασφαλείας SBU.

Ο πρόεδρος Βολοντίμι Ζελένσκι έχει καταστήσει προτεραιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται εναντίον της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες και ο Κολομόισκι, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στην Ουκρανία, είναι ο πιο γνωστός από όσους έχουν τεθεί στο στόχαστρο.

Ο Κολομόισκι είναι πρώην ιδιοκτήτης της μεγάλης ουκρανικής τράπεζας PrivatBank, η οποία εθνικοποιήθηκε στα τέλη του 2016 στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Ο Ζελένσκι, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως κωμικός στον ρόλο του προέδρου σε μια σειρά που μεταδιδόταν από τηλεοπτικό δίκτυο ιδιοκτησίας του Κολομόισκι, αρνείται ότι έχει προσωπικές σχέσεις με τον επιχειρηματία.

«Διαπιστώθηκε πως την περίοδο 2013-2020 ο Ίχορ Κολομόισκι νομιμοποίησε πάνω από μισό εκατομμύριο χρίβνια (14 εκατομμύρια δολάρια) αποσύροντάς στα στο εξωτερικό και χρησιμοποιώντας την υποδομή των ελεγχόμενων τραπεζών», ανέφερε σε ανακοίνωση που ανήρτησε η SBU στην εφαρμογή Telegram.

Tο Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Κολομόισκι για σχόλια.

Η υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν μια ομάδα αστυνομικών ερευνητών στην πόρτα του σπιτιού του, με τον Κολομόισκι να παραλαμβάνει και να υπογράφει έγγραφα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Κολομόισκι το 2021 «λόγω ανάμιξής του σε σημαντική υπόθεση διαφθοράς». Οι αρχές των ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης πως ο Κολομόισκι και ένας επιχειρηματικός εταίρος του ξέπλεναν υπεξαιρεθέντα κεφάλαια μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κολομόισκι αρνείται τις κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Ζελένσκι έδωσε έμφαση στην πάταξη της διαφθοράς από την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζει να εξασφαλίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά από 18 μήνες πολέμου που δεν έχει τέλος στον ορίζοντα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις δεν θα θελήσουν να διοχετεύσουν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας αν νομίζουν ότι γεμίζουν τις τσέπες των ολιγαρχών.

Δύο νομοθέτες -ο Yaroslav Zheleznyak και η Iryna Gerashchenko- μιλώντας στο Telegram άφησαν να εννοηθεί ότι η κίνηση κατά του Κολομόισκι αποσκοπούσε στη δημιουργία θετικής δημοσιότητας μεταξύ των ξένων υποστηρικτών της Ουκρανίας καθώς και του κοινού στην πατρίδα που έχει κουραστεί από τον πόλεμο και ανησυχεί για το πρόβλημα της δωροδοκίας.

Η ανακοίνωση της SBU το Σάββατο δεν είναι η πρώτη πολεμική κίνηση που αφορά τον Κολομόισκι.

Νωρίτερα φέτος αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνα στην κατοικία του Κολομόισκι σε σχέση με μια ξεχωριστή έρευνα για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες της χώρας που ανήκαν εν μέρει στον επιχειρηματία.

Ο Κολομόισκι ήταν ο ιδιοκτήτης περιουσιακών στοιχείων στον ενεργειακό, τον τραπεζικό και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένου ενός τηλεοπτικού δικτύου με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το κράτος πήρε τον έλεγχο μεριδίων σε μεγάλες στρατηγικές εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες συνδέονταν με τον ίδιο, επικαλούμενο νόμους περί πολέμου για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News