Κόσμος Τρίτη 12/01/2021, 15:39
ΚΟΣΜΟΣ

Για άλλες 10 εβδομάδες lockdown προειδοποιεί η Μέρκελ

Για άλλες 10 εβδομάδες lockdown προειδοποιεί η Μέρκελ

Η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει σε σκληρό lockdown έως τα τέλη του Μαρτίου, εάν οι αρχές δεν καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού, προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Το νέο στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στη Βρετανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτατη αύξηση του ρυθμού μετάδοσης στη Γερμανία και να αναγκάσει τη χώρα να επεκτείνει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά 10 εβδομάδες, είπε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπως πρώτη αποκάλυψε η Bild.

Η Γερμανία δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού, ακόμα και μετά από εβδομάδες αυστηρών μέτρων, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων και τον περιορισμό των επαφών των πολιτών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων έχει περίπου διπλασιαστεί από τα τέλη του Νοεμβρίου, αναφέρει το Bloomberg, φτάνοντας στα 2 εκατ. και τους 42.000 αντίστοιχα. Ο ρυθμός μετάδοσης αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και σήμερα ήταν στα 165 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή τρεις φορές υψηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι διαχειρίσιμα, χωρίς αυστηρά μέτρα περιορισμού.  

Η Γερμανία ανησυχεί για το νέο στέλεχος του ιού, που ξεκίνησε από τη Βρετανία και  θεωρείται ότι είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό. Όμως, με δεδομένο ότι τα γερμανικά εργαστήρια δεν εξετάζουν συχνά τη δομή του ιού, δεν είναι σαφές εάν η μετάλλαξη αυτή κυκλοφορεί ήδη εντός των συνόρων της χώρας.

Οι αρχές θα συνεδριάσουν στις 25 Ιανουαρίου, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας. Τα μέτρα που σήμερα ισχύουν πρόκειται να συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα, όμως εκτιμάται ότι η διάρκειά τους θα επεκταθεί.

Το κόμμα των Πρασίνων ζητά ακόμα αυστηρότερο lockdown και μέτρα όπως η υποχρεωτική τηλεργασία όπου είναι δυνατό και η είσοδος στα τρένα μόνο με κράτηση θέσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News