Κόσμος Τρίτη 12/01/2021, 10:48
ΗΠΑ

Ξεκινά η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ υπό το φόβο νέας βίας

Ξεκινά η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ υπό το φόβο νέας βίας

Αντιμέτωπος για δεύτερη φορά με τη διαδικασία της αποπομπής κινδυνεύει να βρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων του απήγγειλαν και επισήμως μία κατηγορία για «υποκίνηση εξέγερσης» σε σχέση με την πρωτοφανή εισβολή στο Καπιτώλιο.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, πέθαναν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο, έπειτα από την παρότρυνση του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του να παλέψουν κατά του εκλογικού αποτελέσματος.  

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ουσιαστικά εξέδωσε ένα μάλλον μάταιο τελεσίγραφο προς τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, καλώντας τον να ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, ώστε να απομακρύνει τον Τραμπ από την εξουσία.

Όμως, ο Πενς συναντήθηκε με τον Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας, και για πρώτη φορά μετά τα επεισόδια, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν να δουλέψουν μαζί έως το τέλος της θητείας τους. Πληροφορίες από τη συνάντηση αναφέρουν ότι Τραμπ και Πενς συμφώνησαν ότι «αυτοί που παραβίασαν το νόμο και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα δεν αντιπροσωπεύουν το κίνημα America First».

Αφότου, λοιπόν, η απαίτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων έπεσε στο κενό, η πρόεδρός της, Νάνσι Πελόζι θα προχωρήσει την Τετάρτη σε ψηφοφορία για την παραπομπή του Τραμπ με μία κατηγορία. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που Αμερικανός πρόεδρος παραπέμπεται για δεύτερη φορά. «Η απειλή του προέδρου προς την Αμερική είναι επείγουσα, και έτσι θα είναι και η δράση μας», είπε.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντέιβιντ Τσιτσιλίν έγραψε στο Twitter ότι το κόμμα έχει αρκετές ψήφους για να περάσει την παραπομπή. Όμως, για να καθαιρεθεί ο Τραμπ, θα απαιτηθεί απόφαση της Γερουσίας. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν από την αποχώρηση του Τραμπ από το Λευκό Οίκο, με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2019 ο Τραμπ είχε παραπεμφθεί και πάλι με δύο κατηγορίες, αλλά απαλλάχθηκε το Φεβρουάριο του 2020. Εάν καταδικαστεί μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, η Γερουσία θα μπορούσε να τον τιμωρήσει στερώντας του το δικαίωμα να διεκδικήσει ξανά δημόσιο αξίωμα.

Ουσιαστικά, με την παραπομπή του Τραμπ, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν ένα διπλό στόχο. Πρώτον, να κάνουν σαφές ότι η υποκίνηση των υποστηρικτών του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο ήταν απαράδεκτη και λόγος καθαίρεσης του προέδρου και δεύτερον να τον αποκλείσουν από τα δημόσια αξιώματα, ώστε να αποτρέψουν μία υποψηφιότητά του το 2024.  

Πλέον, προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι να αποτρέψει ένα νέο γύρο βίας κατά την ορκωμοσία του Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες του ABC News θέλουν το FBI να προετοιμάζεται για «ένοπλες διαμαρτυρίες» και ανάλογες κινήσεις κατά δικαστηρίων και κρατικών κτιρίων σε όλη τη χώρα, ειδικά εάν ο Τραμπ απομακρυνθεί από την εξουσία πριν από την 20η Ιανουαρίου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι υποστηρικτές του σχεδιάζουν πορεία προς το Καπιτώλιο και πάλι, την ημέρα της ορκωμοσίας.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην εξουσία. Τελεία και παύλα».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News