Κόσμος Δευτέρα 11/01/2021, 06:42
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία συγκέντρωσε ένα δισ. δολάρια για τη διανομή του εμβολίου στις αναπτυσσόμενες χώρες

AP Photo/Altaf Qadri

Η Βρετανία συγκέντρωσε από τους συμμάχους της ένα δισεκατομμύριο δολάρια (820 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της εικονικής επίσκεψης του επικεφαλής του ΟΗΕ στο Λονδίνο.

Το ποσό αυτό που συγκεντρώθηκε συγκεκριμένα από τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, προστέθηκε στα 548 εκατομμύρια στερλίνες (608 εκατομμύρια ευρώ) του Λονδίνου — το οποίο είχε υποσχεθεί να δίνει μια στερλίνα για κάθε 4 δολάρια που συλλέγονται — “θα επιτρέψει να διανεμηθούν φέτος ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού σε 92 αναπτυσσόμενες χώρες”, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

“Θα είμαστε ασφαλείς από αυτόν τον ιό μόνο όταν θα είμαστε όλοι ασφαλείς, για τον λόγο αυτό επικεντρωνόμαστε σε μια παγκόσμια λύση για ένα παγκόσμιο πρόβλημα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

“Είναι φυσικό που με την ευκαιρία της 75ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε την πρωτοβουλία με τους συμμάχους του να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού σε ευάλωτες χώρες”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την πρώτη ημέρα της τριήμερης εικονικής επίσκεψης στη Βρετανία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για τον εορτασμό της 75ης επετείου του ΟΗΕ, του οποίου η πρώτη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εικονικής τελετής, ο Γκουτέρες είπε σήμερα ότι ο κόσμος είναι σε μια περίοδο (όμοια με εκείνη) του 1945, αλλά ότι αυτή τη φορά είναι σε πόλεμο κατά ενός μικροσκοπικού ιού.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News