Κόσμος Κυριακή 10/01/2021, 20:22
ΕΜΒΟΛΙΑ

Βρετανία: Θέλει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες έως το φθινόπωρο

Βρετανία: Θέλει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες έως το φθινόπωρο

Τον εμβολιασμό έως το φθινόπωρο όλων των ενηλίκων στην χώρα, έθεσε ως στόχο η Βρετανία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ενώ το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) βρίσκεται ήδη στα όριά του. 

«Ασφαλώς, θα αρχίσουμε με τους πιο ευάλωτους αλλά σε κάθε ενήλικα θα έχει δοθεί το εμβόλιο έως το φθινόπωρο», υποσχέθηκε ο υπουργός μιλώντας στο BBC. Αναφερόμενος, στο εθνικό σύστημα υγείας, προειδοποίησε ότι αντιμετωπίζει σήμερα την πιο επικίνδυνη κατάσταση που μπορούμε να θυμηθούμε έως τώρα. 

Για να βγει από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση άρχισε έναν αγώνα δρόμου για να εμβολιάσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου όσους είναι άνω των 70 ετών, τους φροντιστές και τα ευάλωτα άτομα, δηλαδή σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν σε μια κατηγορία του πληθυσμού όπου καταγράφεται το 88% των θανάτων από Covid-19. Η Βρετανία εμβολιάζει ήδη 200.000 ανθρώπους ημερησίως, όπως είπε ο υπουργός, χάρη στα εμβόλια των BioNTech-Pfizer και των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση που θεωρείται πολύ αργή στην αντίδρασή της απέναντι στην επιδημία, επικρίνεται από ορισμένους ειδικούς. «Η Βρετανία δεν έχει σαφή στρατηγική πέρα από το μέτρο της καραντίνας που επιβάλλεται όταν τα νοσοκομεία είναι υπό πίεση», δήλωσε στο Times Radio η Ντέβι Σρίνταρ, ειδική Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ενώ η χώρα έχει εισέλθει στην τρίτη της καραντίνα, η καθηγήτρια θεωρεί «μη ρεαλιστικό» να ελπίζει κανείς ότι οι πολίτες συνεχίζουν να τηρούν τους κανόνες αυτούς, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο περιοριστικών μέτρων και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News