Κόσμος Κυριακή 4/06/2023, 07:19
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία: Απόκρουση επιθέσεων με drone

Ρωσία – Ουκρανία: Απόκρουση επιθέσεων με drone

Η αεράμυνα της ουκρανικής πρωτεύουσας φέρεται να απέκρουσε με επιτυχία τη νέα ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ενώ ουκρανικό drone φέρεται να εντοπίστηκε πάνω από την κατεχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησο της Κριμαίας.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ούτε ένας αεροπορικός στόχος δεν έφτασε στην πρωτεύουσα», δήλωσε ο Σέρχιι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram νωρίς την Κυριακή.

«Η αεράμυνα κατέστρεψε ό,τι κατευθυνόταν προς την πόλη ήδη από τις μακρινές προσεγγίσεις τους».

Η Ρωσία έχει επιτεθεί επανειλημμένα στο Κίεβο από τον Μάιο, κυρίως τη νύχτα, εν όψει μιας πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανάκτηση εδαφών, σε αυτό που λένε οι Ουκρανοί αξιωματούχοι είναι μια προσπάθεια να προκληθεί ψυχολογική δυσφορία στους αμάχους.

Μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά όχι στην πόλη, από κάτι που ακουγόταν σαν συστήματα αεράμυνας να χτυπούν στόχους.

Ολη η Ουκρανία ήταν σε συναγερμό αεροπορικής επιδρομής για σχεδόν τρεις ώρες. Υπήρξαν μη επαληθευμένες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας για εκρήξεις στο Κρίβιι Ριχ, στη νότια Ουκρανία, κοντά στην κεντρική πόλη Κροπιβνίτσκι και στη βορειοανατολική περιοχή του Σούμι. Δεν υπήρξε άμεση επίσημη σχετικά.

Την ίδια ώρα ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) καταρρίφθηκε στην περιοχή Τζανκόι της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, δήλωσε σήμερα διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στην περιοχή.

«”Υπάρχουν ζημιές στα παράθυρα πολλών σπιτιών σε μια κατοικημένη περιοχή από το νυχτερινό περιστατικό» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Όλεγκ Κριουτσκόφ, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση το πρωί.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κριμαία.

Η Ρωσία διαθέτει στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στο Τζανκόι. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει εδώ και καιρό ότι η πόλη και οι γύρω περιοχές έχουν μετατραπεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Μόσχας στην Κριμαία.

Εξάλλου οι τραυματίες από την επίθεση ντρόουν το βράδυ του Σαββάτου στα περίχωρα του Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, έχουν ανέλθει στους 20.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News