Κόσμος Σάββατο 3/06/2023, 10:01
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδονησία προτείνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και δημοψήφισμα ΟΗΕ για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Η Ινδονησία προτείνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και δημοψήφισμα ΟΗΕ για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας πρότεινε το Σάββατο ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητώντας μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και ένα δημοψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό που αποκάλεσε αμφισβητούμενες περιοχές.

Ο Prabowo Subianto κάλεσε τους αξιωματούχους άμυνας και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στη συνάντηση για την άμυνα στο πλαίσιο του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη να εκδώσουν μια διακήρυξη με την οποία θα ζητούν την παύση των εχθροπραξιών.

Πρότεινε ένα σχέδιο πολλαπλών σημείων που περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός «στις σημερινές θέσεις και των δύο συγκρουόμενων μερών» και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης με την απόσυρση 15 χιλιομέτρων (σχεδόν 10 μιλίων) από την εμπροσθοφυλακή κάθε μέρους.

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται από μια ειρηνευτική δύναμη που θα αναπτυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα από τα Ηνωμένα Έθνη «για να διαπιστωθούν αντικειμενικά οι επιθυμίες της πλειοψηφίας των κατοίκων των διαφόρων αμφισβητούμενων περιοχών».

«Προτείνω ο διάλογος της Shangri-La να βρει έναν τρόπο… εθελοντικής δήλωσης που θα παροτρύνει τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την ειρήνη», δήλωσε ο Prabowo.

Η πρόταση της Ινδονησίας ακολουθεί την επίσκεψη του προέδρου Joko Widodo στη Μόσχα και το Κίεβο, όπου προσφέρθηκε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των ηγετών τους ώστε να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Ήταν επίσης πρόεδρος της ομάδας των μεγάλων οικονομιών G20 εκείνη την περίοδο.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Josep Borrell Fontelles, ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι αν σταματήσει η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα – αλλά με θύμα την ανεξαρτησία της χώρας.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία, διότι δεν θέλουμε την ειρήνη που είναι… η ειρήνη της παράδοσης. Την ειρήνη του ισχυρότερου», τόνισε ο Borrell.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymr Zelenskiy έχει προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων, το οποίο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος Ihor Zhovkva δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για μια εκεχειρία που θα επιβεβαιώνει την απόκτηση εδαφών στη διάρκεια του πολέμου από τη Ρωσία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News