Κόσμος Σάββατο 9/01/2021, 21:18
BREXIT

Υπό κατάρρευση η αλυσίδα τροφοδοσίας μεταξύ Β.Ιρλανδίας και υπόλοιπης Βρετανίας

Υπό κατάρρευση η αλυσίδα τροφοδοσίας μεταξύ Β.Ιρλανδίας και υπόλοιπης Βρετανίας

«Υπό κατάρρευση» βρίσκεται η αλυσίδα τροφοδοσίας μεταξύ Β.Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Βρετανίας, ως αποτέλεσμα του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που ισχύει στα σύνορα μετά την εμπορική συμφωνία για το Brexit, προειδοποίησε η Βρετανική Ενωση Οδικών Μεταφορών. 

Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, η ένωση αναφέρει ότι ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν «τεράστια προβλήματα» με τις νέες περίπλοκες ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και μία εβδομάδα. Παρότι η Βρετανία δεν είναι πλέον μέρος της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. και της τελωνειακής της ένωσης, η περιοχή της Β.Ιρλανδίας που ελέγχεται από τη Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται και στα δύο «στρατόπεδα». 

Αυτό σημαίνει ότι αυτή την εβδομάδα έμειναν αρκετά ράφια άδεια, καθώς τα σουπερμάρκετ δυσκολεύονται να εισάγουν φρέσκα τρόφιμα από τη Βρετανία με παραγωγούς να δηλώνουν ότι τα φορτηγά με προορισμό τη Β.Ιρλανδία δεν κατάφεραν να διασχίσουν την Ιρλανδική Θάλασσα λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει με τις τελωνειακές διατυπώσεις. 

Επιπλέον, η ένωση αναφέρει και σημαντικές ελλείψεις σε πρώτες ύλες στη Β.Ιρλανδία εξαιτίας αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Για το λόγο αυτό, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι εισαγάγοντας ένα τόσο περίπλοκο σύστημα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια κατάρτιση και εξοικείωση, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να προκύψει διακοπή στην αλυσίδα τροφοδοσίας με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. «Θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις στα σουπερμάρκετ της Β.Ιρλανδίας, ενώ οι βιομηχανικές μονάδες θα ξεμείνουν από πρώτες ύλες», αναφέρεται στην επιστολή.

Πηγή: Reuters 

  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News