Κόσμος Σάββατο 9/01/2021, 18:30
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Τζακάρτα: Στη θάλασσα έπεσε το αεροσκάφος

Τζακάρτα: Στη θάλασσα έπεσε το αεροσκάφος

Στη θάλασσα της Τζάβα έπεσε το αεροσκάφος της Sriwijaya Air, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τζακάρτα, της πρωτεύουσας της Ινδονησίας για εσωτερική πτήση με 62 επιβαίνοντες. Αμέσως μετά την απογείωση, η τύχη του αεροσκάφους αγνοείτο. 

Το Boeing 737-500, το οποίο απογειώθηκε στις 14.30, τοπική ώρα, από το αεροδρόμιο Σουκάρνο-Χάτα με προορισμό το Ποντιάνακ, στην επαρχία του Δυτικού Καλιμαντάν, στο νησί Βόρνεο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την απογείωσή του, η οποία είχε καθυστερήσει 30 λεπτά λόγω σφοδρής βροχόπτωσης.  

Ο υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας Μπούντι Καρια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στο αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση SJ 182 επέβαιναν 62 άτομα εκ των οποίων 12 μέλη του πληρώματος. H υπηρεσία Basarnas γνωστοποίησε ότι θα στείλει ομάδες διάσωσης στην περιοχή των Νήσων Θάουζαντ για να βοηθήσει την εύρεση των θυμάτων κατά την πτώση του αεροσκάφους στη θάλασσα. 

Το συγκεκριμένο Boeing 737-500 ήταν πολύ παλαιότερο από τα προβληματικά μοντέλο 737 ΜΑΧ, εν εκ των οποίων είχε συντριβεί στην Τζακάρτα στα τέλη του 2018 προκαλώντας το θάνατο σε 189 άτομα σε πτήση της Lion Air.  

H ανακοίνωση του ΥΠΕΞ  

Τη θλίψη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τη συντριβή του αεροσκάφους της Sriwijaya Air κοντά στην Τζακάρτα, με ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε βαθιά θλίψη για την τραγική είδηση της συντριβής του αεροσκάφους της Sriwijaya Air κοντά στην Τζακάρτα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν οικείους τους. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον λαό και την κυβέρνησή της Ινδονησίας».

Πώς εξελίχθηκε η τραγωδία 

To αεροσκάφος Βoeing 737-500 της εταιρείας χαμηλού κόστους Sriwijaya Air, που έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα, απογειώθηκε στις 14.30, τοπική ώρα, από το αεροδρόμιο Σουκάρνο-Χάτα με προορισμό το Ποντιάνακ, στην επαρχία του Δυτικού Καλιμαντάν, στο νησί Βόρνεο.

Η αξιόπιστη υπηρεσία καταγραφής πτήσεων Flightradar 24 ανέφερε στο Twitter ότι η πτήση SJ182 έκανε βουτιά 10.000 ποδών μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, περίπου 4 λεπτά μετά την απογείωσή της.

Ο Άγκους Χαριόνο, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας διασώσεων, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν βρεθεί συντρίμμια στη θάλασσα, στα βόρεια της Τζακάρτα, όμως ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως ότι προέρχονται από το αεροπλάνο.

Ο Σουρατσμάν, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Kompas TV ότι ψαράδες βρήκαν κάτι που μοιάζει με συντρίμμια. Άλλα κανάλια έδειξαν και εικόνες από τα αντικείμενα στη θάλασσα. «Βρήκαμε μερικά καλώδια, ένα τζιν παντελόνι και μεταλλικά κομμάτια στο νερό», ανέφερε άλλος αξιωματούχος, των υπηρεσιών ασφαλείας, στον ιστότοπο CNNIndonesia.com.

Δηλώσεοις CEO της Sriwijaya Air 

O διευθύνων σύμβουλος της Sriwijaya Air της οποίας το αεροσκάφος αγνοείται λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του δήλωσε στο Reuters ότι η πτήση είχε καθυστέρηση 30 λεπτών λόγω σφοδρής βροχόπτωσης στην περιοχή της Τζακάρτα. 

Aνέφερε επίσης ότι το αεροσκάφος που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τζακάρτα με 62 επιβαίνοντες ήταν σε καλή κατάσταση. 

Επίσης, λίγο ενωρίτερα, η Επιτροπή της Ινδονησίας για την ασφάλεια των μεταφορών γνωστοποίησε ότι όλοι οι επιβάτες είναι από την Ινδονησία. 

Σωστικά συνεργεία που αναζητούσαν το αεροσκάφος της Sriwijaya Air, του οποίου το σήμα χάθηκε λίγο μετά την απογείωση, έχουν βρει ύποπτα συντρίμμια σε θαλάσσιο χώρο βόρεια της Τζακάρτα. Αυτό δήλωσε αξιωματόυχος των υπηρεσιών διάσωσης στο Reuters. 

 

moneyreview.gr
    
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News