Κόσμος Σάββατο 20/05/2023, 07:55
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τερματισμό της συμμαχίας American Airlines – JetBlue αποφασίζει το δικαστήριο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κερδίζει την αντιμονοπωλιακή μάχη κατά της συμμαχίας των δύο αεροπορικών εταιρειών

ΗΠΑ: Τερματισμό της συμμαχίας American Airlines – JetBlue αποφασίζει το δικαστήριο

Η American Airlines Group πρέπει να τερματίσει τη συμμαχία της με την JetBlue Airways Corp, αποφάνθηκε την Παρασκευή ομοσπονδιακός δικαστής, συντασσόμενο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι η συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Το δικαστήριο διέταξε τις δύο εταιρείες να χωρίσουν τους δρόμους τους εντός 30 ημερών.

Η απόφαση αποτέλεσε νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden, η οποία έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για την ενοποίηση και τις συμμαχίες στον κλάδο των αερομεταφορών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, έξι πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Μασαχουσέτης, καθώς και η Περιφέρεια της Κολούμπια είχαν υποβάλει μήνυση το 2021 για να ακυρώσουν τη συμφωνία που ανακοινώθηκε το 2020, χαρακτηρίζοντας τη «Βορειοανατολική Συμμαχία» ως «de facto συγχώνευση» των δραστηριοτήτων της American Airlines και της JetBlue στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη που καταργεί τα κίνητρα για τον ανταγωνισμό τους.

Στην απόφασή του, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Leo Sorokin δήλωσε ότι η σύμπραξη «μειώνει σημαντικά τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά αεροπορικών ταξιδιών» και πρόσθεσε ότι «αυτοί οι δύο ισχυροί αερομεταφορείς ενεργούν ως μία οντότητα στα βορειοανατολικά, κατανέμοντας τις αγορές μεταξύ τους και αντικαθιστώντας τον πλήρη ανταγωνισμό με ευρεία συνεργασία».

Η American Airlines είναι η μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρεία με βάση το μέγεθος του στόλου της και ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους JetBlue είναι ο έκτος μεγαλύτερος. Οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη συμμαχία για τον συντονισμό των πτήσεων και τη συγκέντρωση των εσόδων.

Οι μετοχές της JetBlue υποχώρησαν κατά 1,8% για την ημέρα, ενώ η American έκλεισε με πτώση 1,5%.

Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν μετά την απόφαση ότι αξιολογούν τα επόμενα βήματά τους, με την JetBlue να δηλώνει απογοητευμένη από την απόφαση σημειώνοντας ότι η «Northeast Alliance ήταν μια τεράστια νίκη για τους πελάτες», καθώς επέκτεινε τους χαμηλούς ναύλους της εταιρείας «σε περισσότερα δρομολόγια από ό,τι θα ήταν δυνατό διαφορετικά». Η American Airlines από την πλευρά της δήλωσε ότι «η νομική ανάλυση του δικαστηρίου είναι σαφώς λανθασμένη και πρωτοφανής για μια κοινοπραξία», ενώ πρόσθεσε ότι η συμμαχία «ήταν μια τεράστια νίκη για τους πελάτες και κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News