Κόσμος Σάββατο 9/01/2021, 06:25
ΚΟΣΜΟΣ

To Twitter έκλεισε οριστκά τον λογαριασμό του Τραμπ

To Twitter έκλεισε οριστκά τον λογαριασμό του Τραμπ

Ο προσωπικός λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter έκλεισε οριστικά, με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επικαλείται «κίνδυνο περαιτέρω υποκίνησης της βίας». Είχε εξάλλου προειδοποιήσει τον απερχόμεον πρόεδρο από την Τετάρτη, όταν και «κλείδωσε» τον λογαριασμό του για 12 ώρες, ότι θα επέλθει οριστική απαγόρευση εάν υπάρξει νέα παράβαση των κανόνων του. 

Παράλληλα το Twitter έσβησε τα τελευταία «τιτιβίσματα» του Τραμπ στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ @POTUS, ενώ «κλείδωσε» και τον λογαριασμό της εκστρατείας του @TeamTrump για παράβαση των κανόνων. 

Το Twitter ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή αφού εξέτασε ενδελεχώς τα πρόσφατα Tweets του λογαριασμού @realDonaldTrump account και το περιεχόμενο γύρω από αυτά. Είναι η πρώτη φορά που το μέσο απογορεύει τη χρήση της πλατφόρμας του σε ηγέτη κράτους. Ο λογαριασμός είχε 88 εκατομμύρια ακολούθους. 

Ο Τραμπ είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει το Twitter και άλλες πλατφόρμες μετά την 3η Νοεμβρίου για να ισχυριστεί ότι η ήττα του στις εκλογές ήταν προϊόν νοθείας και να προωθήσει σειρά θεωριών συνωμοσίας. Είχε δε παροτρύνει τους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη και να φτάσουν έως το Καπιτώλιο για να διαδηλώσουν.

Mετά και τα πρωτοφανή επεισόδια της Τετάρτης, που άφησαν πίσω τους πέντε νεκρούς, το Facebook ανακοίνωσε ότι κλείνει τον λογαριασμό του τουλάχιστον έως το τέλος τη προεδρικής θητείας του. Το Twitter είχε προσωρινά μόνο μπλοκάρει τον λογαριασμό του.

Μέλη του Κογκρέσου και σελέμπριτις ζητούσαν εδώ και χρόνια από το Twitter – όπου ήταν συχνά τα ξεσπάσματα του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ- να «αποπέμψει» για πάντα τον Τραμπ από την πλατφόρμα του. Την Πέμπτη η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα κάλεσε τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ να σταματήσουν να προσφέρουν τη δυνατότητα στον Τραμπ να επιδεικνύει «κτηνώδη συμπεριφορά». 

moneyreview με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News