Κόσμος Πέμπτη 18/05/2023, 22:15
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Hyundai και Kia συμφωνούν σε διακανονισμό 200 εκατ. δολ. για κλοπές αυτοκινήτων

ΗΠΑ: Hyundai και Kia συμφωνούν σε διακανονισμό 200 εκατ. δολ. για κλοπές αυτοκινήτων

Η Hyundai Motor και η Kia Corp συμφώνησαν σε διακανονισμό μίας ομαδικής αγωγής καταναλωτών ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με τις ανεξέλεγκτες κλοπές αυτοκινήτων των οχημάτων των κορεατικών αυτοκινητοβιομηχανιών, δήλωσαν την Πέμπτη οι δικηγόροι των ιδιοκτητών και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Τον Φεβρουάριο, οι κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν ότι θα προσφέρουν αναβαθμίσεις λογισμικού σε 8,3 εκατομμύρια αμερικανικά οχήματα χωρίς αντικλεπτικό σύστημα ακινητοποίησης για να βοηθήσουν στον περιορισμό των αυξανόμενων κλοπών αυτοκινήτων με τη χρήση μιας μεθόδου που έγινε δημοφιλής στο TikTok και σε άλλα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διακανονισμός καλύπτει περίπου 9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει έως και 145 εκατομμύρια δολάρια για οικονομικές απώλειες καταναλωτών των οποίων είχαν κλαπεί τα αυτοκίνητά τους, δήλωσαν οι δικηγόροι τους.

Η Hyundai και η Kia δήλωσαν ότι θα αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες «που υπέστησαν απώλειες ή ζημιές λόγω κλοπής των οχημάτων τους, επιπλέον της επιστροφής των ασφαλιστικών εκπτώσεων, των αυξημένων ασφαλίστρων και άλλων ζημιών που σχετίζονται με την κλοπή».

Για τους πελάτες των οποίων τα οχήματα δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αναβαθμίσεις λογισμικού ασφαλείας, οι κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα παράσχουν έως και 300 δολάρια για την αγορά κλειδαριών τιμονιού και άλλων συσκευών αποτροπής ή πρόληψης κλοπής.

«Ο διακανονισμός θα παράσχει οφέλη το συντομότερο δυνατό σε όσους έχουν υποστεί απώλειες», δήλωσε ο Steve Berman, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες.

Τα βίντεο του TikTok που δείχνουν πώς να κλέβουν αυτοκίνητα χωρίς μπουτόν ανάφλεξης και αντικλεπτικές συσκευές ακινητοποίησης έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 14 αναφερόμενα ατυχήματα και οκτώ θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές τον Φεβρουάριο.

Ο διακανονισμός για τους καταναλωτές καλύπτει τους ιδιοκτήτες οχημάτων Hyundai ή Kia μοντέλων των ετών 2011 έως 2022 με παραδοσιακό σύστημα ανάφλεξης. Περιλαμβάνει πληρωμές για ολική απώλεια οχημάτων έως 6.125 δολάρια, ζημιές στο όχημα και σε προσωπική περιουσία έως 3.375 δολάρια και έξοδα που σχετίζονται με την ασφάλιση.

Άλλα συναφή έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων ενοικίασης αυτοκινήτου, ταξί ή άλλων εξόδων μεταφοράς που δεν καλύπτονται από την ασφάλιση, περιλαμβάνονται επίσης στον διακανονισμό.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποζημιωθούν για τα έξοδα ρυμούλκησης και για τα κλεμμένα οχήματα που υπέστησαν ατυχήματα ή δεν βρέθηκαν ποτέ, καθώς και για πληρωμές για κλήσεις ή άλλες ποινές ή πρόστιμα που προέκυψαν από ένα κλεμμένο όχημα.

Πολλές μεγάλες πόλεις έχουν μηνύσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τις κλοπές, όπως το Σεντ Λούις του Μιζούρι, το Κλίβελαντ του Οχάιο, το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, το Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, το Κολόμπους του Οχάιο, η Βαλτιμόρη και το Σιάτλ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News