Κόσμος Παρασκευή 8/01/2021, 20:01
ΚΙΝΑ

Παρέμβαση του Πεκίνου στα ΜΜΕ για τον τρόπο κάλυψης της Alibaba

Παρέμβαση του Πεκίνου στα ΜΜΕ για τον τρόπο κάλυψης της Alibaba

Το Πεκίνο ζήτησε από τους επικεφαλής των κινεζικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να λογοκρίνουν αναφορές σχετικά με την αντιμονοπωλιακή έρευνα για τον τεχνολογικό όμιλο Alibaba ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του οποίου Τζακ Μα έχει πάνω από δυο μήνες να κάνει δημόσια εμφάνιση.

Η κίνηση των αρχών να ασκήσουν έλεγχο στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την υπόθεση του τεχνολογικού κολοσσού δείχνει ότι το ζήτημα έχει αναδειχθεί σε θέμα εθνικής πολιτικής στην Κίνα, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Ο Κινέζος μεγιστάνας άσκησε κριτική στις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας για το γεγονός ότι εμποδίζουν την καινοτομία, ενώ υποστήριξε οτι οι τράπεζες της χώρας υποφέρουν από μια «νοοτροπία ενεχυροδανειστή», δεδομένου ότι εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα σύστημα «δεσμεύσεων και εγγυήσεων». 

Αυτή η ομιλία φαίνεται ότι εξόργισε τα στελέχη του κόμματος και στις 2 Νοεμβρίου, ο Μα κλήθηκε από τις κινεζικές αρχές για ανάκριση. Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση απαγόρευσε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου Ant Financial, ενώ προηγουμένως είχε δώσει το «πράσινο φως». 

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι κινεζικές αρχές είχαν δώσει εντολή στην Ant Group να μειώσει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες κατά των μονοπωλίων. 

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή στην Ant να διασπάσει την τεράστια «αυτοκρατορία” της, μεταβιβάζοντας κάποιες δραστηριότητές της στον χώρο των χρηματοοικονομκών σε νέα εταιρεία συμμετοχών, εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS