Κόσμος Δευτέρα 15/05/2023, 16:19
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικές εκλογές: Ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα – Επικράτηση Ερντογάν με πάνω από 5 μονάδες

Τουρκικές εκλογές: Ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα – Επικράτηση Ερντογάν με πάνω από 5 μονάδες

Το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας. Ειδικότερα, ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,51% ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 44,88% των ψήφων. Ο 3ος υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου.

Οι αντιδράσεις

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να σημειώνει ότι «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

«Ο νικητής ήταν αναμφίβολα η χώρα μας», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους οπαδούς του στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, δήλωσε πως θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι επενέβη στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να είναι υπομονετικοί.

Η προοπτική να εισέλθει η εξουσία του Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία έχει αναστατώσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί η ζημιά που λένε πως έχει προκαλέσει στη δημοκρατία της Τουρκίας. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές μπορεί να απελευθερωθούν, αν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Νωρίτερα σήμερα, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών ενώ τα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κατέγραψαν άλμα. Η λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 19,70 έναντι του δολαρίου τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν απώλειες άνω των 5 σεντς και τα CDS κατέγραψαν άλμα.

Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντολή για αναστολή των συναλλαγών αφού ο γενικός δείκτης κατέγραψε βουτιά άνω του 6% προσυνεδριακά.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Ο Ερντογάν κερδίζει – Η οικονομία θα πληρώσει το τίμημα

Τουρκία: Το εκλογικό αποτέλεσμα τρομάζει αγορές και επενδυτές

Τουρκία: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News