Κόσμος Παρασκευή 12/05/2023, 20:49
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Biden και Sanchez στον Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Συνάντηση Biden και Sanchez στον Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez θα συζητήσουν την Παρασκευή για την Ουκρανία, την αμυντική συνεργασία και τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο, στην οποία ο πόλεμος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο.

Ενώ η Μαδρίτη συμφωνεί με την Ουάσινγκτον σχετικά με το ότι είναι παράνομη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Sanchez θα μεταφέρει τις διαφορετικές απόψεις της Κίνας και της Βραζιλίας και θα προτείνει να ακούσει τις απόψεις των χωρών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και έχουν πληγεί από τον πόλεμο, δήλωσε ισπανική διπλωματική πηγή, αναφέρει το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με σκεπτικισμό στο ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας, λέγοντας ότι αν το Πεκίνο μιλούσε σοβαρά για το πρώτο σημείο του σχετικά με τον σεβασμό της κυριαρχίας, θα έπρεπε να παροτρύνει τη Ρωσία να αποχωρήσει.

Ομοίως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva προκάλεσε την κριτική των ΗΠΑ για τη θέση του ότι η Δύση «ενθάρρυνε» τον πόλεμο με τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Κίνα και η Βραζιλία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να σέβεται τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

«Υποστηρίζουμε την έκκληση Zelenskiy για ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο που θα σέβεται ορισμένες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Biden θα ευχαριστήσει τον Sanchez για την ισπανική ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Dan Fried, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, εξέφρασε σκεπτικισμό ότι ο Sanchez θα παροτρύνει την Ουάσινγκτον να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις κινεζικές και βραζιλιάνικες απόψεις για τον πόλεμο.

«Μια ισπανική πρόταση να προσεγγίσουν οι ΗΠΑ (και) η Ευρώπη περισσότερο τον Νότο σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να θεωρηθεί εποικοδομητική, ειδικά αν η Ισπανία ήταν πρόθυμη να βοηθήσει, όπως αναμένω ότι θα ήταν», είπε.

«Αμφιβάλλω αν η ισπανική κυβέρνηση θα προέτρεπε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν μια χώρα που μάχεται για τη ζωή της ή να δείξουν ψεύτικη κατανόηση για το επιτιθέμενο έθνος, τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Biden θα ευχαριστήσει τον Sanchez για τη δέσμευση της Ισπανίας να συνεργαστεί για την επέκταση των μεταναστευτικών οδών για τους ανθρώπους από τη Λατινική Αμερική. Θα συζητήσουν επίσης τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισπανίας, είπε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News