Κόσμος Παρασκευή 8/01/2021, 14:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Έως τα τέλη του μήνα η απόφαση για το εμβόλιο της Astrazeneca

Ε.Ε.: Έως τα τέλη του μήνα η απόφαση για το εμβόλιο της Astrazeneca

Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχει λάβει την απόφασή του για έγκριση του εμβολίου της Astrazeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Φαρμάκου (EMA). Εάν η απόφαση είναι θετική, θα είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται στην κοινότητα, ύστερα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η Ε.Ε. εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο Pfizer, αλλά και την άδεια για έξι δόσεις ανά φυαλίδιο. 

H Astrazeneca ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε υπογράψει σύμβαση με την Ε.Ε. για 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου με οψιόν για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις. Ωστόσο προ ημερών ο γενικός διευθυντής του EMA, Νοέλ Γουαθιόν, δήλωνε στο Reuters πως ο οργανισμός δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του επαρκείς πληροφορίες για την έγκριση. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε τη διάθεση του εμβολίου στις 4 Ιανουρίου, ενώ και η Ινδία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη έχει αρχίσει την χορήγησή του. 

Υπενυθμίζεται ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 70,4% όσον αφορά την πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 σε διάστημα άνω των 14 ημερών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Μια περαιτέρω ανάλυση κατέδειξε ότι όταν το εμβόλιο δόθηκε σε δυο πλήρεις δόσεις είχε αποτελεσματικότητα 62,1%, ενώ στους συμμετέχοντες που έλαβαν αρχικά μισή δόση και μετά πλήρη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 90%.

Διπλασιάζονται οι δόσεις από την Pfizer 

Την επέκταση του συμβολαίου της με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια επιπλέων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

«Σήμερα συμφωνήσαμε να αγοράσουμε επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech» ανακοίνωσε σαυγκεκριμένα η Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι 75 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν το 2ο τρίμηνο του 2021

«Δεν φειδόμαστε προσπαθειών να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια COVID19 για όλους στην Ε.Ε.» ανέφερε σε ανάρτησή της η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη.

Έγκριση για 6 δόσεις ανά φυαλίδιο 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά την χρησιμοποίηση μίας επιπλέον δόσης ανά φυαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, περνώντας από τις πέντε στις έξι δόσεις ανά φιαλίδιο, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 20% των δυνατοτήτων εμβολιασμού.

«Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA συνιστά την επικαιροποίηση των πληροφοριών για το προϊόν Comirnaty για να διευκρινίσει ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει 6 δόσεις του εμβολίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News