Κόσμος Παρασκευή 8/01/2021, 09:35
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του

Ο Τραμπ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του

Λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χάρη σε πλήθος πολιτικών συμμάχων του. Σε δημοσίευμά τους οι New York Times αποκαλύπτουν ωστόσο ότι δεν σταμάτησε εκεί. Ο απερχόμενος πρόεδρος φέρεται να έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του σε μία άνευ προηγουμένου χρήση της προεδρικής εξουσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο καλά πληροφορημένες πηγές, ο Τραμπ έχει εκμυστηρευθεί στους συμβούλους του ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να δώσει και στον εαυτό του χάρη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχει ρωτήσει ποιες θα ήταν οι νομικές και πολιτικές συνέπειες μίας κίνησής του.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ έθιξε ξανά το ζήτημα μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, που ώθησε τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εισηγηθούν την παραπομπή του σε νέα δίκη και την παύση του από το αξίωμα «άμεσα».

Συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του. Κανένας πρόεδρος δεν έχει αποπειραθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει επομένως νομικό ή δικαστικό προηγούμενο.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. 

Πηγή: NY Times 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News