Κόσμος Δευτέρα 1/05/2023, 10:41
ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης μετά το ξέσπασμα των βίαιων μαχών

Σουδάν: Επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης μετά το ξέσπασμα των βίαιων μαχών

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε σήμερα πως θα αρθεί η αναστολή των επιχειρήσεων στο Σουδάν, όπου η κρίση χειροτερεύει καθώς οι μάχες διανύουν την τρίτη τους εβδομάδα.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΠΕΠ, η Σίντι Μακέιν, διευκρίνισε μέσω Twitter πως η αναστολή τερματίζεται «άμεσα», καθώς «η κρίση στο Σουδάν φέρνει εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα».

Η αναστολή αποφασίστηκε μετά τον θάνατο τριών εργαζομένων του ΠΕΠ και τον τραυματισμό άλλων δύο στο Νταρφούρ.

«Ξαναρχίζουν τάχιστα τα προγράμματά μας για να προσφερθεί βοήθεια που θα σώσει ζωές σε πολλούς ανθρώπους που τη χρειάζονται απελπιστικά αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η 68χρονη κυρία Μακέιν, η χήρα του πρώην γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

Χθες η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε πως ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν, που έχει μπει στην τρίτη του εβδομάδα απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση.

Βρετανία: Νέα πτήση για απομάκρυνση αμάχων

Σημειώνεται ότι μία ακόμη πτήση θα πραγματοποιηθεί για την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν, παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε ολοκληρώσει επισήμως την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της.

Ειδικότερα, μεταγωγικό αεροσκάφος της RAF θα απογειωθεί σήμερα από το διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν 2.122 άνθρωποι με 23 πτήσεις που αναχώρησαν από τη στρατιωτική βάση Ουάντι Σαΐντνα, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Εκατομμύρια Σουδανοί έχουν παγιδευτεί εν μέσω βομβαρδισμών και πυρών αφότου ξέσπασε την 15η Απριλίου ο ανελέητος πόλεμος για εξουσία ανάμεσα στα στρατεύματα του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του δεύτερου τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», αρχηγού των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Οι μάχες συνεχίζονταν χθες στο Χαρτούμ, παρότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν παράταση της κατάπαυσης του πυρός, που γενικά δεν τηρείται.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεων για να εξασφαλίσουμε πως θα κηρυχθεί μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, [θα ξαναρχίσει] σταθερή διαδικασία μετάβασης σε πολιτική κυβέρνηση και [θα λάβει] τέλος η βία στο Σουδάν», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξάλλου ανακοίνωσε πως απομάκρυνε εσπευσμένα 209 πολίτες της από το Σουδάν.

1.000 Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη χώρα

Επιπλέον, σχεδόν χίλιοι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Σουδάν με τη βοήθεια της κυβέρνησής τους, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρινίζοντας πως δεύτερη οχηματοπομπή έφθασε στο Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Στο πλαίσιο πολυεθνικής προσπάθειας, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους [της], διευκόλυνε την αποχώρηση σχεδόν 1.000 αμερικανών πολιτών από το Σουδάν αφότου άρχισαν οι βιαιότητες», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, μέσω Twitter.

Εξήγησε πως δεύτερη οχηματοπομπή που οργανώθηκε από την Ουάσιγκτον έφθασε στην παραθαλάσσια πόλη Πορτ Σουδάν, από όπου άμαχοι που φεύγουν εσπευσμένα μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοία για την Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Μια πρώτη επιχείρηση αυτής της φύσης διεξήχθη το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης σε «διπλωματική προσπάθεια και συνεχή επικοινωνία για να φθάσουμε στους λιγότερους από 5.000 αμερικανούς πολίτες που ζήτησαν συμβουλές» από την κυβέρνησή τους.

Εκατομμύρια Σουδανοί έχουν παγιδευτεί ανάμεσα σε βομβαρδισμούς και πυρά αφότου ξέσπασε την 15η Απριλίου ο ανελέητος πόλεμος για εξουσία ανάμεσα στις δυνάμεις του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του δεύτερου τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», αρχηγού των ιδιαίτερα επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Οι μάχες συνεχίζονταν χθες στο Χαρτούμ, παρότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν παράταση της κατάπαυσης του πυρός, που γενικά δεν τηρείται.

Μπροστά στην κατάσταση «άνευ προηγουμένου» στο Σουδάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στέλνει «άμεσα» στην περιοχή τον κορυφαίο αξιωματούχο του οργανισμού για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, τον Μάρτιν Γκρίφιθς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News