Κόσμος Κυριακή 23/04/2023, 17:21
ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Επιχειρήσεις εκκένωσης από Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία

Σουδάν:  Επιχειρήσεις εκκένωσης από Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία

Μια επιχείρηση απομάκρυνσης των υπηκόων της μαζί με Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν έχει ξεκινήσει η Ιταλία, ενώ η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους, όπως επίσης και ανάλογη επιχείρηση έχει ανακοινώσει και η Γερμανία.

Ειδικότερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι είπε μεταξύ άλλων στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3 ότι «Ήρθαμε σε επαφή με κάθε έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους».

«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.

«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, χωρίς όμως να αποκαλύψει πόσοι Ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έγραψε στο Twitter ότι «οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια περίπλοκη και ταχεία απομάκρυνση από το Σουδάν των βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους».

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε όλες τις λύσεις προκειμένου να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία στο Σουδάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων που παραμένουν στη χώρα», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους συμμάχους». Σε αυτήν συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Γαλλία και άλλες χώρες ανακοίνωσαν επίσης σήμερα την απομάκρυνση υπηκόων τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «διεξήγαγαν μια επιχείρηση για να απομακρύνουν το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης από το Χαρτούμ».

Η Γερμανία ξεκινά από την πλευρά της επιχείρηση εκκένωσης των πολιτών της στο Σουδάν, καθώς όπως ανακοίνωσε ο γερμανικός στρατός έχει ξεκινήσει επιχείρηση εκκένωσης πολιτών του από το Σουδάν, δήλωσε την Κυριακή στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News