Κόσμος Κυριακή 23/04/2023, 16:23
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Χτυπήθηκε το γαλλικό κονβόι – Πληροφορίες για έναν τραυματία

Reuters: Χτυπήθηκε το γαλλικό κονβόι – Πληροφορίες για έναν τραυματία

Με προβλήματα πραγματοποιούνται οι εκκενώσεις διπλωματικού προσωπικού διαφόρων χωρών από το Σουδάν, εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών μεταξύ των εμπλεκόμενων. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη επίθεσης κατά του γαλλικού κονβόι που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός Γάλλου πολίτη. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ενδέχεται στην αυτοκινητοπομπή να βρίσκονταν και Έλληνες υπήκοοι.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών που είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα πως έχει αρχίσει η επιχείρηση απομάκρυνσης Γάλλων πολιτών από τη χώρα, δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την είδηση. 

Συνεχίζεται η βία

Τα live τηλεοπτικά feed καταγράφουν πυκνό καπνό πάνω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, με σποραδικά πυρά να σημειώνονται σε διάφορες περιοχές, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, τη στιγμή που τόσο Σουδανοί όσο και ξένοι πολίτες πασχίζουν να βρουν οδό διαφυγής. 

Ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) φέρεται να «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών της και διπλωματικού προσωπικού πολλών χωρών, μεταξύ αυτών Ελλάδας, Γαλλίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Ιορδανίας από το Σουδάν. 

Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές -τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί- να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.

Οι εχθροπραξίες, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ τα δυτικά της χώρας, έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περισσότερους από 420 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 3.700.

Έχουν ακόμη προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή και εκτός των συνόρων της χώρας, προς το Τσαντ και την Αίγυπτο. Έχουν επίσης επιφέρει την κινητοποίηση χωρών για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Σουδάν: Απομακρύνεται το προσωπικό από την αμερικανική πρεσβεία

Ο στρατός του Σουδάν εγκρίνει την εκκένωση ξένων υπηκόων – 20.000 άτομα έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News