Κόσμος Κυριακή 23/04/2023, 13:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η Ιταλία απομακρύνει τους πολίτες της από το Σουδάν

Ιταλία: Η Ιταλία απομακρύνει τους πολίτες της από το Σουδάν

Η Ιταλία θα επιχειρήσει να απομακρύνει σήμερα τους πολίτες της από το Σουδάν, όπου εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα μαίνονται φονικές μάχες ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επαναπατρισμού για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρία Τριπόντι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tgcom24.

Η πληροφορία επιβεβαιώνεται σε μήνυμα που εστάλη από τη μονάδα του υπουργείου για την αντιμετώπιση κρίσεων προς τους Ιταλούς οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη σουδανική πρωτεύουσα.

«Εργαζόμαστε για ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αναχώρηση από το Χαρτουμ, που θα μπορούσε να λάβει χώρα σήμερα, Κυριακή 23 Απριλίου», αναφέρει η μονάδα κρίσης σ’ αυτό το μήνυμα, το οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI.

«Το σημείο συγκέντρωσης θα είναι από τώρα ως τις 12:00 στην κατοικία του πρεσβευτή», προσθέτει η εν λόγω μονάδα του ιταλικού ΥΠΕΞ διευκρινίζοντας πως αυτή η επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών οργανώθηκε σε συνεργασία με το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.

Από τις 15 Απριλίου, οι δύο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021 έχουν ξεκινήσει έναν ανελέητο πόλεμο στο Σουδάν.

Οι βιαιότητες, κυρίως στο Χαρτούμ και στο Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε περισσότερους από 420 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 3.700. Έχουν ακόμη προκαλέσει τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή και εκτός των συνόρων της χώρας, προς το Τσαντ και την Αίγυπτο. Έχουν επίσης επιφέρει την κινητοποίηση χωρών για να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

 

Πηγή: AFP

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News