Κόσμος Πέμπτη 7/01/2021, 14:43
Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Εμβολιασμοί: Το «θαύμα» του Ισραήλ και οι επιδόσεις της Ελλάδας

Εμβολιασμοί: Το «θαύμα» του Ισραήλ και οι επιδόσεις της Ελλάδας

Το 0,16% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει εμβολιαστεί, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία συγκέντρωσε η Deutsche Bank.

Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία.

Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί 100.000 άτομα στην Ελλάδα, και από την ημέρα αυτή θα προχωρήσει ο εμβολιασμός των υπέργηρων πάνω από 85. 

Όμως, τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν, από την άλλη πλευρά, ότι η Πορτογαλία έχει εμβολιάσει το 0,31% του πληθυσμού της, η Κύπρος το 0,32%, η Γερμανία το 0,44% και η Ιταλία το 0,51%.

Εμβολιασμοί: Το «θαύμα» του Ισραήλ και οι επιδόσεις της Ελλάδας-1
Πηγή: Deutsche Bank 

 

Τη μεγαλύτερη πρόοδο στους εμβολιασμούς έχουν κάνει το Ισραήλ (που έχει εμβολιάσει το 17,14% του πληθυσμού του), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (8,35%), το Μπαχρέιν (4,02%), το Ηνωμένο Βασίλειο (1,95%) και οι ΗΠΑ (1,60%).

Το «θαύμα» του Ισραήλ, που έχει καταφέρει με μόνο ένα εγκεκριμένο εμβόλιο (αυτό της Pfizer) να εμβολιάσει ήδη έναν στους έξι κατοίκους του, δείχνει το δρόμο και για άλλα κράτη. Στόχος της χώρας είναι να έχει χορηγήσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου σε 2 εκατ. κατοίκους, δηλαδή περίπου σε έναν στους πέντε, έως τα τέλη του Ιανουαρίου.

Βοηθά, βέβαια, το γεγονός ότι η χώρα έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα υγείας στον κόσμο. Αλλά από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ προσέγγισε το εγχείρημα των εμβολιασμών με μία στρατιωτική λογική. Περίπου 700 έφεδροι κλήθηκαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια, με τον υπουργό Υγείας να ζητά το πρόγραμμα να «τρέξει» σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Τα εμβόλια έχουν ήδη σταλεί σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας, ενώ στην Ιερουσαλήμ, ένα γήπεδο μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο.

Το Ισραήλ δίνει προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, όμως δεν διστάζει να εμβολιάσει και 20άρηδες ή 30άρηδες, προκειμένου να μην αφήσει ούτε μία δόση να πάει χαμένη. Όπως γράφουν τα ξένα έντυπα, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 100.000 άτομα ηλικίας από 20 έως 40 ετών, γιατί απλά προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα και έλαβαν δόσεις που διαφορετικά θα πετιούνταν.

Και την ίδια στιγμή, οι νοσηλευτές που κάνουν τους εμβολιασμούς καταφέρνουν σε μερικές περιπτώσεις να εξασφαλίσουν και μία έκτη δόση από τα φιαλίδια που κανονικά «βγάζουν» πέντε δόσεις.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Facebook να «κατεβάσει» σελίδες που διέσπειραν fake news κατά των εμβολίων, ενώ ετοιμάζεται να μοιράσει το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», το οποίο θα λαμβάνουν όσοι εμβολιάζονται, προκειμένου να μπορούν να εξαιρεθούν από κάποια από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News