Κόσμος Πέμπτη 7/01/2021, 13:33
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Covid-19: «Εξαιρετικά επικίνδυνη» η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης

Εμβόλιο Covid-19: «Εξαιρετικά επικίνδυνη» η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης

Για «πολύ επικίνδυνες» συνέπειες από την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου Covid-19 προειδοποιεί πρώην διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA), εξηγώντας ότι τα έως τώρα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων βασίζονται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δόσεων του εμβολίου.

Η προειδοποίηση από τους ειδικούς έρχεται την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης προσανατολίζονται στην καθυστέρηση της δεύτερης δόσης για αρκετές εβδομάδες, προκειμένουν να εμβολιάσουν μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού με την πρώτη δόση.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων στις 12 εβδομάδες, παρά τις συστάσεις των εταιρειών που αναπτύσσουν τα εμβόλια. Παρόμοια κίνηση φέρεται να εξετάζει και η Γερμανία, ενώ η Δανία ενέκρινε διάστημα έξι δόσεων μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου Covid-19.

Tα εμβόλια που έως τώρα έχουν εγκριθεί είναι δύο δόσεων.

Η Pfizer και BioNTech συστήνουν η δεύτερη δόση του εμβολίου να γίνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη. Δύο δόσεων και το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με διαφορά ενός μηνός μεταξύ τους.

Οποιαδήποτε απόφαση τροποποίησης του χρονοδιαγράμματος δόσεων θα πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα, τονίζει σε συνέντευξή του στο CNBC ο Νόρμαν Μπέιλορ, πρώην επικεφαλής του τμήματος έρευνας και αξιολόγησης εμβολίων στην FDA.

«Είναι πολύ ριψοκίνδυνο να προσπαθήσει κανείς να μεγαλώσει το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δεδομένα», εξηγεί ο κ. Μπέιλορ.

«Κατανοώ τη λογική του να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και πάλι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να το στηρίζουν», πρόσθεσε ο κ. Μπέιλορ, που είναι πρόεδρος και διευιθύνων σύμβουλος της Biologics Consulting. «Πρόκειται για πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση, διότι εάν αποτύχι, τότε θα είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση», προσθέτει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News