Κόσμος Πέμπτη 30/03/2023, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στις πόλεις μετά την τηλεργασία της πανδημίας

Η «μεγάλη έξοδος» στην κορύφωση της πανδημίας κορωνοϊού, δείχνει σημάδια αναστροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφών του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στις πόλεις μετά την τηλεργασία της πανδημίας

Η μεγάλη έξοδος από τις πόλεις που κορυφώθηκε εν μέσω της πανδημίας της Covid-19 έχει αρχίσει όχι μόνο να κάμπτεται, αλλά και να αναστρέφεται ως τάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφών του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Με το πρώτο κύμα αυστηρών lockdown, πολλοί εργαζόμενοι με δυνατότητα τηλεργασίας εγκατέλειψαν τα μεγάλα αστικά κέντρα, καταφεύγοντας σε προάστια ή και την αμερικανική ύπαιθρο, με τους δημογράφους και τους εργοδότες να αναρωτιούνται αν η τάση αυτή σηματοδοτούσε μια μόνιμη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πλέον επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με ανάλυση του επικεφαλής δημογράφου Γουίλιαμ Φρέι από το Brookings Institution, ένδεκα από τις 15 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών η πόλη της Νέας Υόρκης, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, απέκτησαν νέους κατοίκους ή έχασαν λιγότερους σε σχέση με την περασμένη χρονιά. 

Στη μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον που πέρυσι έχασε 1.772 ντόπιους, προστέθηκαν 8.849 κάτοικοι.

Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές καταγράφηκαν σε Μανχάταν και Σαν Φρανσίσκο, πόλεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων που είχαν τη δυνατότητα τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο πληθυσμός του Μανχάταν που συρρικνώθηκε κατά 5,87% το 2021, αυξήθηκε κατά 1,11% πέρυσι, ενώ το Σαν Φρανσίσκο έχασε το 6,79% του πληθυσμού του το 2021, αλλά συρρικνώθηκε μόλις κατά 0,33% το 2022. 

Για πολλές κομητείες και μητροπολιτικές περιοχές, η αυξημένη μετανάστευση συνέβαλε στην πληθυσμιακή ανάπτυξη, σημειώνει ο Φρέι. Η εισροή μεταναστευτικών πληθυσμών στους αστικούς πυρήνες και τα προάστια επέστρεψε πέρυσι σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από την εποχή Ομπάμα.

Επιπλέον, ανέκαμψαν αριθμητικά και οι περιοχές με φοιτητικούς πληθυσμούς που κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν «ερημώσει». 

«Πολλές κομητείες με μεγάλα πανεπιστήμια είδαν τον πληθυσμό τους να ανακάμπτει πλήρως φέτος, καθώς επέστρεψαν οι φοιτητές», δήλωσε η Κριστίν Χάρτλεϊ, βοηθός επικεφαλής του τμήματος προβλέψεων του Γραφείου Απογραφής.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News