Κόσμος Τρίτη 28/03/2023, 14:51
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δέκατος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων κατά του νέου συνταξιοδοτικού

Σε διαβούλευση καλεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το συνδικάτο των σοσιαλιστών στη Γαλλία

Γαλλία: Δέκατος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων κατά του νέου συνταξιοδοτικού

Σε διαβούλευση καλεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας της CFDT, του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο σοσιαλιστικό κόμμα, θέτοντας ως όρο το πάγωμα των σχεδίων του να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 χρόνια, την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται για μια ακόμα μέρα σε απεργιακό κλοιό. Αυτός είναι ο 10ος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών στη Γαλλία κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Η σημερινή απεργία είναι ήδη από το πρωί ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών καθώς επίσης και της εκπαίδευσης. Οι διαμαρτυρίες έχουν ενταθεί από τη στιγμή που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο στην τελική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, φέρνοντας σκηνές χάους που θυμίζουν αναταραχή από υποστηρικτές του κινήματος των κίτρινων γιλέκων κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Μακρόν. Η λαϊκή οργή έχει, μάλιστα, εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο αντι-Μακρόν αίσθημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχές είδαν μια τάση προς περισσότερη βία κατά του κράτους και αναμένουν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» σε διαδηλώσεις που αναμένονται σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Λυών, η Νάντη και το Μπορντό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Νέο Cum-Ex στη Γαλλία; Έρευνα σε πέντε τράπεζες για φορολογική απάτη

Έρχεται ιστορικών διαστάσεων απεργία στη Γερμανία – Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Έχουν δίκιο οι Γάλλοι να αντιδρούν στη σύνταξη στα 64;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News