Κόσμος Δευτέρα 27/03/2023, 09:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Νετανιάχου «παγώνει» τη δικαστική μεταρρύθμιση

Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Νετανιάχου «παγώνει» τη δικαστική μεταρρύθμιση

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ανακοινώσει την «παύση» της αμφιλεγόμενης δικαστικής αναθεώρησης, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Όλες οι αναφορές επικαλούνται «πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό», χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους πιθανούς όρους.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 10 π.μ. στην Κνεσέτ μετά από μαραθώνιες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους πολιτικούς του συμμάχους.

Η κίνηση αυτή είναι απίθανο να έχει την υποστήριξη όλων των μελών του συνασπισμού του.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, αφού ο πρωθυπουργός απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αφού ο πρώην σύμμαχός του τον προειδοποίησε ότι η αναθεώρηση προκαλεί ζημιά στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις κατά της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας και αυξάνεται το κύμα αντιρρήσεων από κορυφαία δημόσια πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος, νομικοί, επιχειρηματίες και άλλοι.

Οι αντίπαλοι της αναθεώρησης έχουν τραβήξει μια «κόκκινη» γραμμή για το νομοσχέδιο για τους διορισμούς δικαστών λέγοντας ότι θα πολιτικοποιήσει το δικαστήριο, θα καταργήσει βασικούς ελέγχους στην κυβερνητική εξουσία και θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον δημοκρατικό χαρακτήρα του Ισραήλ.

Παρέμβαση του προέδρου Χέρτζογκ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ζήτησε νωρίτερα σήμερα από την κυβέρνηση να σταματήσει την επίμαχη δικαστική αναθεώρησή της, μια ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Αμυνας επειδή ήταν αντίθετος στην κίνηση, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.

«Για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ, για χάρη της ευθύνης, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του κράτους του Ισραήλ.

Είχε προηγηθεί η αποπομπή του υπουργού Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, από τον πρωθυπουργό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οποία παραιτήθηκε το βράδυ της Κυριακής ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη.

«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ.

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Ζαμίρ.

Πηγή: Reuters, Times of Israel, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News