Κόσμος Τετάρτη 22/03/2023, 18:02
ΠΟΥ

Ξεμένει από γιατρούς η Ευρώπη – Γερνά το υγειονομικό προσωπικό

Ξεμένει από γιατρούς η Ευρώπη – Γερνά το υγειονομικό προσωπικό

Στερεύουν οι γιατροί και οι νοσοκόμοι στα εθνικά συστήματα υγείας κατά μήκος της Ευρώπης, καθώς η πανδημία ανέδειξε τα τρωτά σημεία του κλάδου. Το υγειονομικό προσωπικό διαμαρτύρεται όλο και εντονότερα για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και την ανεπάρκεια των πόρων.

Το πρόβλημα αυτό, μαζί με την μεγάλη ηλικία των υγειονομικών κατά μέσον όρο, βρέθηκε στο επίκεντρο της Διακήρυξης του Βουκουρεστίου από τον ΠΟΥ, όπου καταγράφεται η αδυναμία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. «Η κρίση του υγειονομικού προσωπικού στην Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον μια απειλή στον ορίζοντα – βρίσκεται εδώ και τώρα», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge. «Εάν το τρέχον κλίμα κινητοποιήσεων, burnout και brain drain ήρθε για να μείνει, τότε τα συστήματα υγείας μας αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη δυσαρέσκεια που επικρατεί ανάμεσα στους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πανδημία ανέδειξε τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες στον κλάδο, οδηγώντας σε αυξημένο στρες, κόπωση, ακόμη και περιστατικά βίας προς τους εργαζομένους, εκ των οποίων αρκετοί παραιτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, καταγράφεται αύξηση των ψυχικών ασθενειών σε υγειονομικούς σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ συγκεκριμένα για τους νοσοκόμους υπάρχουν αναφορές πως εννέα στους 10 έχουν εκφράσει επιθυμία παραίτησης.

Ενδεικτικό είναι ότι τουλάχιστον 100.000 γιατροί και νοσοκόμοι παραιτήθηκαν στη Γαλλία τον Νοέμβριο, ενώ χιλιάδες υγειονομικοί στη Γερμανία πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες πέρυσι το καλοκαίρι. Επίσης, στη Βρετανία οι εργαζόμενοι έχουν κάνει αλλεπάλληλες απεργίες από τα μέσα Δεκεμβρίου. 

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Διακήρυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε έρευνα του περασμένου Σεπτεμβρίου, στην οποία ο ΠΟΥ προειδοποιούσε ότι τα εθνικά συστήματα υγείας σε Ευρώπη και Ασία είναι «ωρολογιακή βόμβα», η οποία μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Από την έρευνα αυτή προέκυπτε ότι βάσει στοιχείων από 13 εξεταζόμενες χώρες, το 40% των γιατρών ξεπερνά τα 55 χρόνια, εγείροντας προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον του κλάδου.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα η εικόνα φαίνεται να είναι ελαφρώς καλύτερη, με το 30,2% των γιατρών να ξεπερνά τα 55 χρόνια. Ένα ποσοστό της τάξης του 28,3% είναι 45 έως 55 ετών, το 25,7% είναι 35-44 ετών και το 15,7% είναι 25-34 ετών. Σε ό,τι αφορά τους νοσοκόμους, το 34,5% είναι άνω των 55 ετών, το 48,6% είναι μεταξύ 35 και 44 ετών και μικρότερο ποσοστό της τάξης του 16,9% είναι κάτω των 35 ετών. Διαφορετική είναι κατάσταση στις μαίες, όπου το 7,1% είναι άνω των 55 ετών.

Ηλικιακή κατανομή των υγειονομικών στην Ελλάδα

Ξεμένει από γιατρούς η Ευρώπη – Γερνά το υγειονομικό προσωπικό-1

Συνολικά, προκύπτει ότι η μέση ηλικία των γιατρών και νοσοκόμων στο ΕΣΥ ανέρχεται στα 44,4 έτη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Διακήρυξη του Βουκουρεστίου, ο ΠΟΥ ζητά μέτρα για τη βελτίωση της στελέχωσης και διατήρησης των υγειονομικών, τη βελτίωση των μηχανισμών άντλησης ανθρώπινου δυναμικού στα συστήματα υγείας και για την καλύτερη απόδοση των εργαζομένων. Επίσης, ζητά καλύτερη οργάνωση στους χώρους εργασίας και αύξηση των δημοσίων δαπανών στην εκπαίδευση, ανέλιξη και προστασία των υγειονομικών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση: Υπέρβαρος περισσότερος από το μισό πληθυσμό έως το 2035

Βαριέστε το γυμναστήριο; Πόσο κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία η έλλειψη άσκησης

Μητσοτάκης σε υγειονομικούς: Η υγεία, κεντρική προτεραιότητα της ΝΔ στην επόμενη τετραετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News